Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Folkpartiet: Desperat jakt på nya kunder

Signerat – Hanne Kjöller.

Det finns två saker att fundera över i spåren av Folkpartiets kovändning om krav på samtycke vid sex. Det ena är samtycket. Det andra är Folkpartiet.

Argumenten mot ett samtyckeskrav är väl kända och motståndet bland jurister brett. Sex och intimitet är till sin natur i bokstavlig mening ett rätt trevande projekt. Man brukar inte fråga: Är det okej om jag kysser dig? Och sedan efter ett ja: Kan jag klappa lite över rumpan också?

Utan man, just det, trevar sig fram över den motsatta partens kropp. När den ena parten backar, backar i normalfallet också den andra. Det är så ömsesidigheten prövas med ett språk som mestadels är mer kroppsligt än verbalt. Övergrepp blir det först när den trevande personen – trots passiva eller aktiva signaler från motparten – inte drar sig tillbaka.

Med normal förmåga att läsa av andra människor brukar det inte behövas några ord. De flesta, möjligen med undantag för personer med någon typ av funktionshinder som gör det svårt att tolka andra, vet exakt när man gått för långt. Precis som man vet att det är att gå över gränsen när man tränger sig på en kvinna som på grund av berusning, rädsla eller för att hon sover inte förmår uttrycka ett ja. Eller ett nej.

Med ett samtyckeskrav blir frågan inte om man sagt nej utan om, hur, när och till vad man sagt ja. Det är problematiskt. Och det torde innebära mer, snarare än mindre, av detaljrika och integritetskränkande frågor om hur våldtäktsoffret betedde sig.

Samtidigt måste man konstatera att vi den senaste tiden kunnat se den ena märkligare friande våldtäktsdomen efter den andra. Det är också problematiskt. Utvecklingen behöver analyseras. Men det är långt ifrån säkert att en samtyckeslag är bästa lösningen.

Och så var det Folkpartiet. Ett litet parti som påbörjat en så desperat jakt på profilfrågor att det riskerar att sudda ut sig självt. En politisk rörelse som behöver leta efter sin politik och sina väljare påminner mer om en pr-byrå som söker nya affärsområden och kunder. Och det är en rätt svajig politisk grund att gå till val på.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.