Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Folkpartiet: Feminism inget rött monopol

Sociala reformer utan socialism, löd en Folkpartiparoll på 70-talet, och i Almedalen på lördagen var det dags för en uppföljare. ”Feminism utan socialism” bildade fond på scenen och var också temat för Jan Björklunds tal.

Kanske hade just det inte hänt utan Gudrun Schyman, men det vore givetvis galet att påstå att FP bara hakar på en trend. Liberaler var med och drev igenom kvinnlig rösträtt för snart hundra år sedan, och partiet har hållit på med jämställdhet så länge någon minns.

Därmed förtjänar det också att påpekas att begreppet inte är något socialister har ensamrätt på. Vänstern försöker gärna postulera vad feminismen ska innehålla och landar oftast i mer stat. Men det går alldeles utmärkt att anlägga ett liberalt jämställdhetsperspektiv på allt från skatter till miljö. Rödgrön ekonomisk politik är en kvinno­fälla, som Björklund sa.

Förslaget för dagen var en jämställdhetsmiljard. Problemet definieras som att kvinnliga akademiker har svårt att få utdelning på sin investering i utbildning. Eftersom de flesta jobbar i offentlig sektor kompenserar sällan lönen för räntorna på studielånen.

Regeringen har redan infört ett system med förstelärare i skolan. Duktiga pedagoger som också engagerar sig i undervisningsmetoder och kollegers förkovran kan med hjälp av statliga tillskott få 5.000 kronor extra i månaden. Starten var trög, men i höst kan uppåt 15.000 lärare ha den nya titeln.

FP vill nu utvidga modellen också till förskolan och vården. Incitamenten och karriärmöjligheterna ska öka. Om ett yrkes status växer i allmänhet kan lönerna drivas upp för fler utövare.

Sverige har internationellt sett liten lönespridning. Den fackliga logiken säger att om en grupp får mer ska ”vi” också ha det. Vänstern ropar om orättvisor om skillnaderna blir större. Och akademikerna får aldrig någon egen pott i den politiskt styrda offentliga sektorn.

Det går att invända att statlig styrning av löner inte är särskilt liberalt. FP:s krav på en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen är likaså ett ingrepp i familjernas möjlighet att bestämma hur livet ska organiseras.

Men att vara liberal är som bekant att vara kluven. Fri marknad har aldrig varit det enda svaret på alla frågor. Om försteförskollärarna lyfter FP i opinionen återstår att se.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.