Folkpartiet: Måste bjuda på mer än en svängom - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Folkpartiet: Måste bjuda på mer än en svängom

Signerat – Martin Liby Alonso.

Visby. Jan Björklund hade med sig ett initiativ till en ny arbetsmarknadsmodell till pressträffen på Folkpartiets dag i Almedalen. Mycket hade vi hört förut. Talet om ”flexicurity” – starkare trygghetssystem i kombination med mer rörlighet på arbetsmarknaden – andas tidigt 2000-tal. Och att FP vill liberalisera arbetsrätten, samt att partiet vill ha en statlig och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, visste vi redan.

Men FP-ledaren presenterade också ett par nyheter. Dit sorteras det tydliga ställningstagandet för högre tak i a-kassan.

Taket i a-kassan har, eftersom det inte är indexerat, successivt gröpts ur. Som en konsekvens får allt färre en ersättning motsvarande 80 procent av sin lön när de förlorar jobbet. FP har tidigare antytt att man är villig att fundera på en höjning. Men först nu sätter partiet ned foten helt.

Mest uppmärksamhet fick dock beskedet att Folkpartiet, som första alliansparti, svänger om de differentierade a-kasseavgifterna.

Idén att koppla avgiften till risken att bli arbetslös inom branschen var att hålla nere löneanspråken – och i förlängningen arbetslösheten.

Men det har inte blivit så. Skälen till det är flera. Industriavtalets styrande roll innebär att löneökningarna inte skiljer sig särskilt mycket efter arbetslöshetsgrad. Dessutom delar yrkesgrupper med olika arbetslöshetsrisk i allt högre grad samma a-kassa.

Framför allt har det framstått som orättvist att de kassor där avgifterna varit högst har varit de vars medlemmar har lägst löner.

Att Folkpartiet tänker om i ljuset av nya fakta är berömvärt. Men i kampen om väljarna framstår förslaget som otillräckligt.

Profileringen i utbildningsfrågorna har varit framgångsrik. Men i och med att Jan Björklund genomfört mycket av sin skolpolitik – och att skörden enligt egen utsago kan komma att vänta flera mandatperioder – är behovet att bredda sig akut.

Och då räcker inte ett ”vi hade fel om a-kassan för fem år sedan” särskilt långt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.