Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Förföljda kristna: Mördade för sin tros skull

Signerat – Susanna Birgersson.

Just som vi firat Jesusbarnets födelse – eller en mer sekulariserad mat-, present- och gemenskapsfest – inföll en minnesdag av annat slag. Annandag jul är också Den helige Stefanos dag.

Enligt Apostlagärningarna irriterade sig 0030-talets palestinska religiösa elit på diakonen Stefanos som hävdade att Jesus var Guds son, död, uppstånden och uppfaren till himmelen. De samlade ihop falska vittnesmål om hädelse mot både Mose och Gud och efter en improviserad rättegång stenade de Stefanos i raseri. Berättelsen påminner inte så lite om det hat som drabbar kristna på flera håll i världen i dag.

I Nigeria har den islamistiska milisgruppen Boko Haram sedan 2009 bränt och skjutit ihjäl hundratals. För bara drygt en vecka sedan, på juldagen, mördades ytterligare sex personer utanför en kyrka i staden Potiskum.

Enligt organisationen Open Doors diskrimineras och förföljs 100 miljoner kristna globalt. I många muslimskt dominerade länder, i Kina, i Indien, i Nordkorea, på Kuba. En uppgift som brukar figurera i sammanhanget är att drygt 100.000 kristna har dödats årligen på senare tid för sin religiösa tillhörighets skull. Just nu fördrivs och mördas kristna i Syrien av islamistiska extremister inom oppositionen.

Tidigare i höstas sa förbundskansler Angela Merkel att kristna är den mest förföljda gruppen i världen. För det fick hon skarp kritik från människorättsgrupper och politiska motståndare som tyckte att hon ställde grupper mot varandra. Men har hon fel?

På ett seminarium i riksdagen den 27 november förklarade Thomas Schirrmacher från International Institute for Religious Freedom: Kristna är i och för sig den grupp med flest medlemmar som lever i religionsfrihet. 90 procent av alla muslimer saknar religionsfrihet, men känner inte av det förrän de vill konvertera eller flytta till ett land som domineras av en annan inriktning eller religion. De muslimer som upplever sig förföljda är 10 procent av motsvarande siffra bland de kristna.

Så det är korrekt att den till antalet största grupp religiösa som förföljs i världen tillhör kristendomen. Det borde få fler kyrkor och demokratiska regeringar att reagera mycket starkare.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.