Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Forskning: Låt inte ministern styra

Signerat – Annika Ström Melin.

En grupp namnkunniga professorer protesterar (SvD 29/5) mot att regeringen styrt forskningen vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och det gör de verkligen rätt i.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har använt SLU som en propaganda­avdelning av Rosenbad. Har han inte hört talas om riskerna med politiskt dirigerade universitet?

Inför FN:s konferens Rio+20 förra sommaren gav Erlandsson ett uppdrag till SLU som gick ut på att den svenska modellen för skogsbruk skulle presenteras som ett globalt föredöme.

Forskarna vid SLU finansierades med pengar från Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, och resultatet presenterades i form av en informationsfilm.

Slutsatserna av denna så kallade forskning finns på Youtube och är en tolv minuter lång studie i svensk självgodhet. Kameran zoomar in norra halvklotet och speakern förklarar att ”här ligger landet Sverige med skogar som utgör mindre än 1 procent av världens skogsareal /…/ men hela 10 procent av det som omsätts på den globala skogsmarknaden”.

Hur är det möjligt? undrar presentatören och låter så nöjd och stolt att man fruktar att han ska spricka. Jo, det finns tydligen ett enkelt svar: den svenska modellen!

Sedan följer en kortfattad och tillrätta­lagd historia om världens första skogsvårdslag från 1903 som förvandlade den dåtida glesa och hårt genomhuggna svenska skogen till dagens framgångsrika, uthålliga och miljöanpassade virkesförsörjning. Halleluja!

En enda kritiker släpps fram som påtalar utvecklingens baksida. Varje svensk svamplockare vet vad han talar om: att skogen på vissa håll liknar en trist, enhetlig och snabbväxande anläggning för träproduktion. Men huvudbudskapet är en hyllning till svensk skogsvård och kan inte uppfattas som annat än statlig propaganda.

Det är obegripligt att forskarna vid SLU gick med på att uppfylla landsbygdsministerns önskan och producera ett i förväg bestämt resultat. Om den akademiska friheten ska kunna försvaras krävs större integritet vid svenska universitet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.