Första maj: Med ett råd i bakfickan - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Första maj: Med ett råd i bakfickan

Signerat – Hanne Kjöller.

Socialdemokraternas nye ledare möttes med öppna armar och bländande försommarväder. Stefan Löfven njöt, rörelsen njöt – äntligen – nu börjar allt det nya.

Fast det gjorde det inte riktigt. Beskedet från Löfven till oss journalister var att beskeden dröjer. Politik är något som utvecklas ständigt, menade Löfven, ingenting som slås fast i femårsplaner för att förändras när en ny femårsplan levereras.

Men ett besked hade han tagit med. Om Socialdemokraterna vinner valet 2014 ska ett forsknings- och innovationsråd inrättas. Det ska ledas av statsministern och där ska ingå ett antal andra statsråd samt företrädare för näringsliv, fack och forskning.

Återigen visar Löfven att han vill att striden 2014 ska stå om sysselsättning och jobbskapande. Inte för att ett råd kommer att förändra något på kort sikt. Men det visar ambitionen. Löfvens trovärdighet är blytung på området, få fackordförande har tänkt och vågat så mycket nytt som han. Och det är också här regeringen behöver utmanas.

Regeringen har ju snarare än att tillsätta råd avskaffat dem (Globaliseringsrådet) eller hotat med att sätta dem på svältkost (Finanspolitiska rådet). En pösmunkig regering, med väljarstöd som dopats av en usel opposition, behöver inga råd. Den vet bäst själv. Och då är det bättre att entlediga diverse experter som har mage att ifrågasätta den förda politiken.

Det finns ytterligare ett skäl till att applådera Löfvens tilltänkta råd. Med det, och hur han beskriver det i termer av ”dialog” och näringslivet som ”inte är något särintresse”, finns en ton som bådar gott för den framtida debatten. Det kommer säkert att hetta till allt- eftersom tiden går, men det vi i nuläget ser är en socialdemokrati som tycks tro så mycket på sin egen politik att den står över diverse populistiska utspel om exempelvis sjukförsäkringen, pensionsöverenskommelsen och svenska militära insatser.

Om det fortsätter kan vi alltså se fram emot en valrörelse som handlar om politik. Det tvingar regeringen att skärpa sig. Och konkurrens är bra.

Är det inte det Moderaterna brukar säga?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.