Fråga åtminstone om rätt saker - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Fråga åtminstone om rätt saker

I likhet med mig är det många som klickar sig igenom valkompassernas frågor för att kunna skratta åt hur tokigt nålen snurrar. Och nog höjde jag en smula på ögonbrynet över vilket parti SVT valde ut åt mig. (Var det mitt icke-engagemang i snusfrågan som gjorde mig till kristdemokrat? När jag försökte upprepa testet blev jag, också lite oväntat, piratpartist.)

Av Aftonbladet får jag rådet att rösta på Folkpartiet, varpå två centerpartister och en moderat blir mig föreslagen.

Valkompasserna är den politiska motsvarigheten till veckotidningarnas relationstester. Kul, men inget att bygga viktiga beslut på.

Bara en liten andel väljare anger att utslagen i liknande tester spelar någon roll för hur de röstar. Det skriver Henrik Ekengren Oscarsson, Göteborgsforskaren som har gjort statistik och regressionsanalyser på precis allt som går att göra statistik och regressionsanalyser på när det gäller opinioner och väljarbeteenden. Men i hans studier säger ändå 1 procent av de tillfrågade att testen har stor inverkan, 8 procent att de har viss inverkan.

Till valet i maj är över 7 miljoner personer röstberättigade. 1 procent skulle motsvara 70.000 väljare. 8 procent är ytterligare 560.000.

Av SVT får jag frågan om jag vill ”Satsa på ett EU där makt omfördelas från män till kvinnor”. Tja, det beror på hur det sker. Men frågorna rör i huvudsak sådant som faktiskt har med EU-politik och unionens vägval att göra.

Aftonbladets test kryllar av inrikespolitiska frågor, till exempel kärnkraften, pappamånader, vinstuttag i välfärden och las-regler. Den märkligaste ”frågan” lyder: ”Fri rörlighet av arbetskraft inom EU hotar den svenska kollektivavtalsmodellen.”

Ska jag svara på om jag håller med om själva beskrivningen – eller om jag tycker att det är okej att skillnaderna mellan medlemsländer utjämnas när företag i fattigare länder under en period kan konkurrera med billigare arbetskraft?

Ett antal unga och politiskt oerfarna väljare kommer att påverkas av valkompasserna. I SVT:s får de i alla fall anledning att fundera över något sånär relevanta frågor. Aftonbladet, Sveriges största nyhetssajt, borde bara plocka bort sin.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.