Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Frankrike: Sarkozys sista strid

Signerat – Annika Ström Melin.

Han lovade runt, men höll tunt. Efter fem år vid makten har väljarna tröttnat på Nicolas Sarkozy som verkar vara på väg bort.

För fem år sedan lovade Nicolas Sarkozy att han skulle släppa in friskare vindar i det hårt reglerade, alltmer stillastående franska samhället.

Arbete och kompetens ska löna sig! förklarade han med segerhes röst på festen efter valet 2007 och anhängarna jublade.

Applåderna tystnade dock ganska snart. Direkt efter valsegern tog Sarkozy på sig solglasögon och vilade upp sig på en lyxjakt i Medelhavet tillsammans med förmögna vänner. Därmed svek han de förväntningar på en hårt arbetande statschef som han själv byggt upp, och många av hans sympatisörer verkar inte ha förlåtit honom än.

Redan under Sarkozys första år vid makten sjönk förtroendet dramatiskt i opinionsmätningarna och det är fortfarande mycket lågt.

Ganska lite av det han lovade för fem år sedan har blivit verklighet. Frankrikes ekonomiska och sociala problem har blivit djupare sedan dess. En del beror förstås på finanskrisen, som drabbade landet hårt. Enorma summor statligt stöd gick till investeringar och stimulanser. Efterfrågan hölls uppe, men resultatet blev också skenande statsskuld.

Några få större reformer har också genomförts. Universiteten har blivit mer självständiga och pensionsåldern har höjts från 60 till 62 år. Övertidsarbete beläggs inte med sociala avgifter och det mesta av förmögenhetsskatten har slopats.

Men Frankrike har inte fått fart. Arbetslösheten är kring 10 procent och fortsätter att stiga, de offentliga finanserna är i uselt skick och stora industrier lägger ned. Den franska ekonomin är fortfarande världens femte största, men den mår inte bra.

Visst erkännande för sina internationella insatser förtjänar ändå Nicolas Sarkozy. Kritiken mot Rysslands angrepp på Georgien 2008 var tydlig och vass, och utan den franske presidenten hade den internationella insatsen i Libyen antagligen inte blivit av.

Tidigare än Tysklands Angela Merkel insåg också Sarkozy hur allvarlig eurokrisen var. Han har drivit på för gemensamma lösningar, även om de utformats för att passa franska intressen.

Nicolas Sarkozy är Europavän, men tilltagande och oroande EU-kritik har präglat presidentens tal inför valet på söndag. Hans angrepp på Schengensamarbetet, tirader om minskad invandring och krav på hårdare kontroll av unionens gränser följer ett illavarslande mönster som etablerades i Grenoble sommaren 2010.

Den gången höll presidenten ett riktigt obehagligt tal. Han dömde ut 50 års invandringspolitik, kopplade kriminalitet till den fria rörligheten och gav order om att romer från östra Europa omedelbart skulle slängas ut ur Frankrike. Det var en öppen flört med Nationella frontens väljare på högerkanten, och den har han återupptagit under valrörelsen. Häromdagen vände sig Nicolas Sarkozy direkt till Marine Le Pens sympatisörer och vädjade om deras stöd.

Hur det går i valet är förstås omöjligt att säga. Men missnöjet med presidenten har varit påtagligt en längre tid och har redan fått politiska konsekvenser.

Socialistpartiet har gått framåt, och regeringspartierna bakåt, i tre på varandra följande val: regionvalet våren 2010, kantonvalet i mars 2011 och valet till senaten i september förra året.

På söndag väntas valdeltagandet bli lågt och opinionsmätningarna som duggat tätt hela våren kan givetvis ha fel. Men under de senaste dagarna har han börjat se moloken ut själv, och det är inte likt Sarkozy. Han kommer säkert att finnas kvar fram till valets andra omgång den 6 maj. Men det mesta tyder på att Sarkozys sista politiska strid har inletts, och han kan inte skylla på någon annan än sig själv.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.