Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Garantiinkomster: Solkig skatteplanering

Signerat – Hanne Kjöller.

Ett tips till politiker av alla valörer inför kommande valdebatter: Gå för guds skull inte in i arbetslöshetsdebatten med argument om att alla människor vill ha ett arbete. För det har era partikamrater i Ekots granskning visat att det vill alls inte alla.

Det tidigare kommunalrådet Kjell Söderström (S) vill exempelvis mycket hellre att skattebetalarna fortsätter att skicka honom 300.000 kronor om året för att han efter sju år ska kunna fortsätta att leva sitt liv i utanförskapet på ett dykcenter i Filippinerna.

Anders Sjölund är moderat och därmed företrädare för arbetslinjen. Men också han är ett offer för utanförskapet. Han genomlider det på golfbanan i Spanien. Garantilönen har han med sig sedan sin tid i kommunalpolitiken på 90-talet. Sedan dess har han hunnit skaffa sig ett bolag, och eftersom bara löner, inte vinster, räknas av mot garantibeloppet kunde han plocka ut 14 miljoner kronor i vinst samtidigt som skattebetalarna fortsätter att försörja honom.

Det tidigare finansborgarrådet Annika Billström (S) har också insett det fiffiga i att bilda bolag och ta ut vinst i stället för lön. Till Ekot säger hon utan omsvep att det är av privatekonomiska skäl hon fortsätter att plocka ut 54.000 kronor i månaden i garantiinkomst i stället för att ta ut lön från sitt bolag.

Andra, som Kristina Axén Olin (M) och Bertil Daniels (C), argumenterar för sin rätt att inte göra rätt för sig med att det kommunalpolitiska arbetet inte arvoderas adekvat. Men i så fall har de ju bara att tacka nej eller kämpa för högre ersättning. Det de nu gör, när de ”efterreglerar” sin lön, är ungefär detsamma som om en nybliven pensionär på DN skulle plocka med sig tio datorer när hon går. Med den skillnaden att det senare är olagligt, förstås.

Jag följer bara regelverket, säger Annika Billström som vilken skatteplanerare som helst. Och tänk, jag som trott att den som ägnat sitt liv åt politiken i någon mån styrdes av idéer om solidaritet, rättvisa och anständighet. Det känns sorgligt att ha fel.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.