Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ge SD:s väljare bättre svar

SD är valets stora vinnare. En av förklaringarna till det är de andra partiernas brist på integrationspolitik.

I söndagens val fanns bara en vinnare. Sverigedemokraternas 12,9 procent gör dem till landets tredje största parti. I många Skånekommuner har var tredje väljare gett sin röst till Jimmie Åkesson.

Reaktionerna på denna högprocenthaltiga kalldusch har varit många. Avsky och sorg har blandats med förakt. Hur kan mer än var tionde svensk väljare ge sin röst till ett främlingsfientligt parti med rasistiska och nazistiska rötter?

Och visst är situationen oerhört sorglig. Men inte för att det – som det framstår av många reaktioner – betyder att nästan 800.000 väljare är rasister, utan för att övriga partier så kapitalt har misslyckats med att fånga upp dessa väljares oro.

Som reaktion på valresultatet dammade Aftonbladet av sin ”Vi gillar olika”-kampanj – ett ypperligt exempel på vad som har gått fel den här mandatperioden. I stället för att föra en dialog med väljarna, vänder man dem ryggen. I kampanjen ombeds väljarna manifestera att de är en del av de 87 procent som fortfarande ”gillar olika”. Ambitionen är givetvis att stå upp för öppenhet och tolerans, men budskapet är stapplande: Visa att ni gillar olika, genom att ta avstånd från dem som inte tycker som ni.

Jag har stor respekt för att det en dag som denna finns ett behov av att skapa enighet, gå samman och visa att de här åsikterna inte ska få styra. Det kan man få kosta på sig såhär när vaksmällan fortfarande är smärtsamt närvarande. Men snart är det dags för omtag.

Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sina mandat sedan 2010, och slutsatsen efter de här årens debacle är att stödet inte kommer att minska för att partiets väljare pekas ut och stigmatiseras. Det förstärker bara föreställningen om att det stora stygga etablissemanget är ute efter dem.

Om den främlingsfientliga framgångsmaskinen ska stoppas behöver många av de andra partierna tänka om. SD-väljarna vill inte bli uppläxade om att de är mindre vetande, de vill ha besked i frågor som oroar dem.

I valrörelsen har vi fått höra att rekordmånga väntas invandra till Sverige de närmaste åren till följd av konflikter i omvärlden. Men några tydliga besked om hur partierna planerar att hantera detta har väljarna inte fått.

Därmed saknas också besked om hur partierna vill utveckla landets integrationspolitik.

Att denna diskussion har marginaliserats efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen beror delvis på en föreställning inom vissa partier om att en livlig integrationsdebatt gynnar Jimmie Åkesson. Detta är dock en uppfattning som bygger på ett missförstånd: Sverigedemokraterna är inte det minsta intresserat av att diskutera integrationspolitik, snarare motsatsen. En minskad segregation skulle medföra stora problem för Åkesson, eftersom den i hög uträckning utgör partiets livsluft.

Ett av partierna som har tystnat i integrationsfrågan sedan Sverigedemokraternas intåg är Socialdemokraterna. Därför var det inte heller oväntat att Ibrahim Baylan (S) på valnatten antydde att SD:s framgångar berodde på Fredrik Reinfeldts (M) flyktingtal där han bad svenska folket att öppna sitt hjärta. En oerhört förenklad analys som tydligt illustrerar den övertro på tystnad som finns inom S, och som fått partiet att lämna walk-over i de här frågorna.

Den förre S-ledaren Mona Sahlin, som bottnar i frågorna, gjorde en betydligt klokare analys. Hon menar att det nu efter fyra år är dags att lära känna SD-väljarna. Förstå dem, lyssna på dem och se till att besvara deras frågor. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö är inne på samma spår på gårdagens DN Debatt och sammanfattar det kärnfullt: Utmaningen för övriga partier är att möta SD:s väljare utan att närma sig SD:s politik.”

Det enskilt viktigaste svaret partierna kan ge till en person som oroar sig över invandringen är en tydlig integrationspolitik. För oss som vill se en fortsatt liberal migrationspolitik är detta således en av de absolut viktigaste frågorna den kommande mandatperioden.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.