Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

”Girl rising”: Utbildade kvinnor en urkraft

Signerat – Erik Helmerson.

Visst blir det bättre. Som Anders Bolling skrev i DN:s avdelning Goda Nyheter på kvinnodagen: Kvinnors skolgång ökar globalt mer än mäns. I 87 länder är flickorna i kapp och förbi vad gäller genomsnittlig tid i skolan.

Detta är verkligen goda nyheter på flera sätt. Utbildning av flickor är det kanske bästa sättet att lyfta ett land ur svält och fattigdom.

Det finns många exempel på hur mycket som står att vinna i att investera i bänkar och böcker för flickor. En utbildad kvinna är friskare, gifter sig senare och föder färre barn – som sedan oftare överlever, utbildar sig i sin tur och bidrar till en välståndsökning.

Det viktigaste skälet att utbilda flickor är förstås inte att det gör världen rikare. Det är att det inte finns ett enda skäl att inte utbilda flickor. De dogmatiskt religiösa, traditionalistiska, patriarkala systemen och deras överstepräster har fått regera länge nog. Kvinnlig utbildning är en spark i skrevet på patriarkatet som förslavar den kvinnliga befolkningen på så många håll i världen.

Nyligen hade ”Girl rising” svensk premiär på Filmhuset i Stockholm. Filmen är ett märkligt möte mellan palats och rännsten, där stjärnor som Meryl Streep och Anne Hathaway ger röst åt ett tiotal flickors livsöden. Historierna är vidriga men väcker ändå hopp – för dessa flickor har det gått bra, de har räddats från naturkatastrofer, övergrepp och tvångsäktenskap till ett bättre liv genom kunskapens kraft.

”Girl rising” ska nu visas bland annat på svenska skolor och går att få tag på via barnrättsorganisationen Plan Sverige. Kanske kan den, med sina exempel på hur dessa flickor griper efter varje chans till utbildning med desperata händer, också vara en vettig påminnelse till skoltrötta och likgiltiga svenska elever.

Jag önskar att jag får leva länge nog för att se en ny världs kvinnor lämna den gamla världens män bakom sig. Att uppleva välutbildade, högavlönade kvinnor i full färd med att bota cancer, lösa miljöproblem, förhandla fram fredsuppgörelser och skapa sociala reformer tillsammans med de män som anpassat sig till den nya tiden.

Medan de andra, allt mer marginaliserade, fortfarande slår varandra i huvudet med diverse trubbiga verktyg och förlegade dogmer och undrar vad som hände.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.