Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Granska tortyren i Europa

Signerat – Susanna Birgersson.

Under kriget mot terrorismen gick mycket förlorat. USA har än så länge bara delvis rensat ut den moraliska och rättsliga röta som följde åren efter terrorattackerna 2001. Men även i Europa finns smutsig byk som måste fram.

I går, på dagen elva år efter terrorattackerna, röstade EU-parlamentet för Hélène Flautres rapport som uppmanar EU:s medlemsländer att utreda vad som hände i början på förra årtiondet. Flera europeiska stater uppvisade nämligen en besvärande beredvillighet att bistå CIA i jakten på terrorister.

Polens underrättelsetjänst tillhandahöll en fängelseanläggning där CIA i hemlighet kunde förvara och förhöra misstänkta terrorister. Information som Europarådets tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg överlämnat till en polsk åklagare visar att mellan 2002 och 2003 utsattes fångarna för tortyr. Frågan är nu om ansvariga politiker kommer att ställas inför rätta.

Detsamma ska ha hänt i Rumänien, om än i mindre utsträckning. Och Litauen iordningställde på CIA:s begäran två liknande anläggningar, även om den parlamentariska utredning som gjorts där inte kunnat fastställa att fångarna faktiskt utsattes för tortyr. Flera länder upplät luftrum och flygplatser för CIA:s fångtransporter. Danmark, Finland, Portugal, Tyskland och fler därtill uppmanas att offentliggöra all sådan information.

I Sverige kan vi ju passa på att minnas hur vi den 18 december 2001 tillmötesgick USA:s begäran om utlämning av Ahmed Agiza och Mohammed Alzery. Från Bromma forslades de av CIA-agenter till fängelser i Egypten där de utsattes för tortyr.

Att hjälpa en främmande makt att fängsla, bortföra och tortera människor bryter mot en lång rad lagar, regler, stadgor och konventioner som EU:s medlemsstater förbundit sig att följa.

Ansvariga vill inte prata, CIA tiger, dokumentationen är förstås bristfällig och den som finns är många gånger hemligstämplad. Därför var gårdagens parlamentsbeslut mycket välkommet. Vi behöver en ärlig redogörelse för hur även Europa smutsade ner sig i kriget mot terrorismen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.