Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Gränslös bestialisk terror

Den militanta nigerianska sekten Boko Haram hotar nu även stabiliteten i grannlandet Kamerun. Efter flera attacker över gränsen den senaste veckan gick de militanta islamisterna i söndags ett steg längre och kidnappade en grupp kamerunska politiker, samt hustrun till landets vice premiärminister Amadou Ali.

Ali höll just på att förbereda sig för avslutningsfirandet av Ramadan – Eid al Fitr – när den fruktade extremistgruppen från grannlandet slog till. Samma dag dödades fem civila kyrkobesökare i norra Nigeria av milisens bomber. Kristen eller muslim spelar ingen större roll för sekten. Alla som inte underkastar sig deras bisarra renlärighetskrav riskerar livet.

Boko Haram påminner närmast om IS i Irak i sin totala hänsynslöshet och fanatism. Eller snarare påminner IS om Boko Haram. Den nigerianska gruppen har trots allt funnits i över tolv år. Från början inriktade man sig på att bygga skolor och moskéer i det av centralregeringen i Abuja styvmoderligt behandlade norr.

Efterhand övergick gruppen till att sprida terror mot civilbefolkningen. Alla som på minsta lilla sätt anammat västerländska levnadsvanor riskerar nu dess vrede. Det har i vissa fall räckt med att klä sig i jeans och t-shirt för att bli skjuten av sektens motorcykelhuliganer. Kyrkor, barer, busshållplatser – och så förstås alla skolor utom koranskolor – har setts som legitima mål. Kvinnor och barn har inte skonats – tvärtom. I april fick Boko Haram för en kort tid hela världen att förfasa sig över dess kidnappning av över 200 skolflickor – som de ännu inte har släppt.

Fundamentalisterna vill frysa samhället och hålla omvärldens oordning ute. Strävan mot detta paradistillstånd motiverar vilken bestialitet som helst. Tendensen finns i mindre extrema former på många håll i världen. Det är en kamp mot tiden. Även det folk- och oljerika Nigeria sugs sakta, om än högst ojämlikt, in i globalisering och modernisering. Boko Haram kan knappast vinna i längden. Det ger dock föga tröst åt de tusentals oskyldiga civila som dagligen drabbas av sektens framfart.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.