Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Grävseminariet: Härskande prinsessor på ärten

Signerat – Hanne Kjöller.

Nej. Jag var inte där. Men jag har sett klippet på Youtube och lyssnat på helgens inslag i Studio Ett och Medierna om vad det var som hände på Grävseminariet för en dryg vecka sedan.

Maria Sveland, författare och huvudperson i dramat, låter på sin blogg förklara att det första övertrampet bestod i att hon tackat ja till ett lättsamt samtal av Skavlantyp men att det inte var det hon hamnade på. Hon skriver att hon inte ville debattera, men okej, ett lite opretentiöst fredagssnack kunde hon ställa upp på.

Så blev det inte. Janne Josefsson attackerade Maria Sveland, bland annat just för hennes ovilja att debattera. Och han fick stundtals eldunderstöd av de andra debattörerna Robert Aschberg, Täppas Fogelberg och Britt-Marie Mattsson.

Till sist får journalisten Sofia Mirjamsdotter som sitter i publiken nog av det som hon i radion beskriver som att ”flera män gick på en kvinna”. Hon greppar mikrofonen och frågar publiken om det är okej att Maria Sveland ska sitta och förminskas av tre gubbslem.

Just denna beskrivning, att det var ett förlöjligande, ett förminskade som skedde, sägs av flera i programmen. Den prisbelönta grävreportern Matilda Uusijärvi pratar om problemet när man ”sätter samman en debatt där man förstår att det är just kön som kommer att bli frågan”. Och hur frågan för kvinnor då är ”ska jag bli tagen på allvar, är jag här på lika villkor?”.

Men att ställa en person till svars för dennes åsikter är inte att förminska eller att inte ta på allvar. Det är att bemöta henne som jämbördig. Osynliggörandet är punkt ett i härskartekniken. Inte att fokusera på någon och be om svar.

Det finns absolut män som hatar kvinnor. Och det finns absolut män som ägnar sig åt härskarteknik. Men det finns också kvinnor som ägnar sig åt ett slags omvänd härskarteknik. Den går ut på att avfärda allt obehagligt som sexism och män man inte gillar som gubbslem.

”Att vara vit man med makt är ett privilegium”, bloggar Sofia Mirjamsdotter och lägger till att det är dags att män börjar förstå det. Visst. Precis som det är dags att inse att superhajpade mediekvinnor också har makt. Att inte erkänna det är att förminska.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.