Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Grekland: Ministrar går, krisen består.

Sagokungen Sisyfos hade det inte lätt. Varje gång han knuffat klippblocket uppför backen rullade det ned igen. Greklands nye finansminister Evangelos Venizelos har dessvärre ungefär samma uppdrag framför sig.

Hittills har han gjort sig känd för två saker. Dels är han premiärminister Giorgos Papandreous rival inom det grekiska socialistpartiet Pasok, dels avskyr han de åtstramningar EU och IMF kräver. När Papandreou på fredagen gjorde Venizelos ansvarig för krisbekämpningen såg det mest ut som ett försök att kväsa revolten inom Pasok.

Vad finansministern än heter måste dock massor av klippblock flyttas. För att Grekland ska få nya nödlån måste regeringen göra vad den lovat. Vart femte jobb ska bort i offentliga sektorn, pensionerna sänkas, omfattande privatiseringar genomföras.

Annat borde grekerna ha börjat med för länge sedan. Näringsliv och arbetsmarknad sitter fast i en byråkratisk djungel. Alltför få tycker att skatter är till för att betalas. Euro­inträdet blev en chans att låta lönerna skena i väg snarare än ett skäl att höja produktiviteten.

Pasok och det borgerliga Ny demokrati har turats om vid makten – och om att använda en svällande offentlig sektor till att fördela poster och privilegier. Båda partierna fifflade med statistiken ända tills Papandreou modigt nog erkände det 2009.

Nu råder ett slags ekonomiskt undantagstillstånd. Baksidan av de massiva nedskärningarna är att ekonomin krymper, vilket bara gör det svårare att betala skuldberget.

För att allt ska fungera krävs en nationell insikt om vilka ansträngningar som behövs, som i de baltiska länderna när ekonomin störtdök för tre år sedan. Detta medvetande finns varken i parlamentet (oppositionen är medskyldig men vägrar hjälpa till), facket eller folkopinionen.

Bitterheten ökar mot regeringen, EU och alla banker. Med en stat och ett politiskt system som fungerat så illa så länge är det inte onaturligt.

Tyskland och Frankrike har enats om att snällt be privata investerare i grekiska statsobligationer att ta en liten del av notan. Men Grekland skulle behöva hjälp av några antika gudar för att ta sig upp ur dödsriket. Alternativt en ordnad nedskrivning av skulderna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.