Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Grön batalj: MP visar C vägen

Ingen vill vara en loser bara några månader före riksdagsvalet. Det slog Peter Eriksson (MP) fast förra sommaren och syftade på EU-valets betydelse för höstens valutgång. Men frågan är om det inte är ännu värre att vara en dryg valvinnare?

När det i onsdags var dags för Miljöpartiets dag i Visby klev Åsa Romson (MP) upp på scenen och raljerade med kraftfull stämma över män i allmänhet och vita, heterosexuella, medelålders män i synnerhet. Dessa skiljer sig enligt språkrörets utsaga från ”de flesta av oss” – vi som är ”människor”. Hon passade även på att kalla sina politiska motståndare åsnor.

Men det är inte bara den självgoda tonen som är beklämmande, det finns även anledning att ifrågasätta den politiska riktning som medvinden har fört partiet i.

På kongressen bara dagar efter det framgångsrika EU-valet var stämningen så hög att partiet röstade igenom ett förslag om att verka för ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt. Beslutet har ställt till det rejält för språkrören som gång på gång – och utan framgång – har försökt förklara vad detta egentligen innebär. Konstant ekonomisk kris är knappast en vän av miljön.

Detta var också Annie Lööf (C) noga med att påpeka när hon på söndagen avslutade Almedalsveckan. Få hade nog kunnat förutspå att något så okontroversiellt som att stå fast vid tillväxtens betydelse skulle visa sig vara Centerpartiets frälsning. Men så tycks det nu bli.

I Almedalen var det nämligen en ny Center, ett parti av relevans, som tog plats. För de väljare som är intresserade av en miljödriven politik grundad på en fungerande ekonomi – den politik Wetterstrand och Eriksson tidigare företrädde – har numer bara ett alternativ, och det i Centerpartiet. Detsamma kan sägas om dem som råkar vara både vita medelålders män och miljömedvetna – en grupp som Romson uppenbarligen varken har mycket till övers för eller är intresserad av att företräda.

Med andra ord: För första gången på lång tid har Centerpartiet åter en roll i svensk politik att fylla. Det kan Lööf tacka Miljöpartiets högmod för.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.