Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/gunnar-jonsson-cameron-svansar-efter-ukip/

LEDARE

Ledare: Gunnar Jonsson: Cameron svansar efter Ukip

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Det fanns en tid när premiärminister David Cameron hoppades att invandring aldrig mer skulle bli en valfråga i Storbritannien. Då, omkring när han blev Toryledare 2005, tyckte han också att de egna skulle sluta tjata om EU eftersom det skadade partiet.

Fredagens tal visade hur tiden har gått; här preciserade han de krav i migrationsfrågor som ska ställas när britterna omförhandlar medlemsvillkoren i EU. Om Cameron vinner parlamentsvalet i maj har han sedan förut utlovat en folkomröstning 2017.

Finanskrisen gav bränsle åt EU-hatarna inom Tories, men också åt populisterna i Ukip som inte har annat i huvudet än att stoppa invandrarna och lämna unionen. Under hösten har de konservativa förlorat två fyllnadsval till Ukip. Opionionsmätningarna säger att invandringen är väljarnas viktigaste fråga.

Cameron vill nu bland annat att invandrare från övriga EU ska jobba i fyra år innan de får samma sociala förmåner som andra. Axiomet är att välfärdsturismen är omfattande, trots ringa bevis. Rent krasst handlar det om att göra Storbritannien mindre attraktivt, så att färre kommer.

Däremot har Cameron lyckligtvis släppt kravet på tak för EU-invandringen. Det skulle rasera en av den inre marknadens grundpelare, den fria rörligheten. Tysklands Angela Merkel med flera har förklarat att det är uteslutet, och att driva den linjen skulle driva bort alla vänner Storbritannien har.

Försvinnande få inom EU är sugna på fördragsändringar, men regler brukar gå att böja när det anses nödvändigt. Och förmåner är inte automatiska eller lika i alla länder i dag heller.

Ekonomiskt sett är Camerons idéer trams, eftersom invandrarna kommer för jobben och inte bidragen. Politiskt gör han eftergifter för populismen. Det går inte att bortse från att planen är diskriminerande, även om det är legitimt att bekämpa fusk. När det gäller EU har Cameron rätt i att reformer behövs, och kanske är en folkomröstning enda sättet att avgöra frågan. Men det är livsfarligt. Risken finns att britterna faktiskt lämnar EU, vilket vore en katastrof för både britter och frihandelsvänner som Sverige.

Att Cameron har satt sig i knipan är sorgligt. Han har inte skapat Ukip, men kan heller inte begrava det. Kanske finns det plats för en mer sansad debatt när nästa års val är över.