Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Gunnar Jonsson: Cameron svansar efter Ukip

Det fanns en tid när premiärminister David Cameron hoppades att invandring aldrig mer skulle bli en valfråga i Storbritannien. Då, omkring när han blev Toryledare 2005, tyckte han också att de egna skulle sluta tjata om EU eftersom det skadade partiet.

Fredagens tal visade hur tiden har gått; här preciserade han de krav i migrationsfrågor som ska ställas när britterna omförhandlar medlemsvillkoren i EU. Om Cameron vinner parlamentsvalet i maj har han sedan förut utlovat en folkomröstning 2017.

Finanskrisen gav bränsle åt EU-hatarna inom Tories, men också åt populisterna i Ukip som inte har annat i huvudet än att stoppa invandrarna och lämna unionen. Under hösten har de konservativa förlorat två fyllnadsval till Ukip. Opionionsmätningarna säger att invandringen är väljarnas viktigaste fråga.

Cameron vill nu bland annat att invandrare från övriga EU ska jobba i fyra år innan de får samma sociala förmåner som andra. Axiomet är att välfärdsturismen är omfattande, trots ringa bevis. Rent krasst handlar det om att göra Storbritannien mindre attraktivt, så att färre kommer.

Däremot har Cameron lyckligtvis släppt kravet på tak för EU-invandringen. Det skulle rasera en av den inre marknadens grundpelare, den fria rörligheten. Tysklands Angela Merkel med flera har förklarat att det är uteslutet, och att driva den linjen skulle driva bort alla vänner Storbritannien har.

Försvinnande få inom EU är sugna på fördragsändringar, men regler brukar gå att böja när det anses nödvändigt. Och förmåner är inte automatiska eller lika i alla länder i dag heller.

Ekonomiskt sett är Camerons idéer trams, eftersom invandrarna kommer för jobben och inte bidragen. Politiskt gör han eftergifter för populismen. Det går inte att bortse från att planen är diskriminerande, även om det är legitimt att bekämpa fusk. När det gäller EU har Cameron rätt i att reformer behövs, och kanske är en folkomröstning enda sättet att avgöra frågan. Men det är livsfarligt. Risken finns att britterna faktiskt lämnar EU, vilket vore en katastrof för både britter och frihandelsvänner som Sverige.

Att Cameron har satt sig i knipan är sorgligt. Han har inte skapat Ukip, men kan heller inte begrava det. Kanske finns det plats för en mer sansad debatt när nästa års val är över.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.