Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det fördummande blocksamarbetet

Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz. Other: Georg Hochmuth/AFP

Österrike går till val. Efteråt tänker ingen isolera populisterna, som har sina nationella särdrag.

Politisk rapportering om Österrike har brukat handla om FPÖ, Jörg Haiders gamla populistspöke som så ofta injagat skräck i Europa. När det på söndag åter vankas val hör partiet snarast till vardagen. Det alltjämt främlingsfientliga FPÖ väntas få runt 25 procent, men sådant har numera andra länder också fått vänja sig vid.

SPÖ och ÖVP delade upp makten och jobben på alla plan från regeringen till vaktmästeriet.

Valkampanjen har dessutom bjudit på mer att betrakta. Socialdemokratiska SPÖ har gått ned sig i en smaskig skandal genom att smutskasta sin huvudrival som både rasist och invandrarkramare. Och måltavlan, konservativa ÖVP:s 31-årige ledare Sebastian Kurz, kan snart vara den yngste i spetsen för ett EU-land.

Österrike har sin beskärda del av missnöje med globalisering, flyktingar och EU. Men landet hade också en hemmagjord grogrund för populismen i ett evigt och allt genomsyrande blocksamarbete. Efter kriget gömdes nazismen undan i en glömskans alpdal, alltmedan SPÖ och ÖVP delade upp makten och jobben på alla plan från regeringen till vaktmästeriet.

Det var en storhetstid för den politiska korruptionen. Haider samlade upp kritiken.

Systemet brast 2000, när ÖVP och FPÖ gick i koalition och EU införde synnerligen enfaldiga sanktioner. FPÖ satt i regeringen i sju år utan att landet rämnade, men därefter följde ytterligare ett decennium av den vanliga visan.

Likt en Emmanuel Macron försöker Kurz sväva ovanför den ordinarie politiken. Han lovar att stöpa om både ÖVP och Österrike, men utan flyktingkrisen 2015 hade han inte fått chansen. Som utrikesminister var han tidigt ute för att stoppa tillströmningen och stänga Balkanrutten norrut från Grekland. På flera sätt kapade han FPÖ:s teman, även om Tyskland och Sverige har anammat samma restriktioner utan att kanske säga det i samma tonläge.

Före Kurz var ÖVP tredje största parti, nu är han klar etta. En ny koalition med SPÖ blir det knappast, de ständiga makarna avskyr varandra. ÖVP och FPÖ ser troligast ut. Men SPÖ utesluter alls icke ett eget samarbete med populisterna.

Ekonomin går riktigt bra, även om staten är för stor och budgetunderskottet består. ÖVP:s program är tämligen vagt. Vad karismatiske Kurz kan göra med Österrike återstår att visa. 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.