Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Gunnar Jonsson: Förövaren kan spåras till Kreml

Civila plan har inget över krigsområden att göra. Den nederländska haverikommission, som har utrett nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17 i juli 2014, anser både att Ukraina borde ha stängt luftrummet och att flygbolagen skulle ha tagit en annan väg.

Men ingen räknade tydligen med luftvärn som kunde nå 10.000 meters höjd. Och sådant fanns. Utan att säga vem som sköt fastslår kommissionen att MH17 träffades av en rysktillverkad Buk-missil. Den avfyrades från ett område som behärskades av de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina.

När det gäller skuldfrågan finns också andra indicier, som foton och amatörfilmer på ett missilbatteri nära nedslagsplatsen. Strax efter dådet skröt separatisterna på komradio och i sociala medier över att de skjutit ned ytterligare ett ukrainskt militärplan. Inte förrän flera dagar efteråt släppte rebellerna fram haveriutredare till resterna av MH17.

Ryssland hävdade länge att ukrainskt stridsflyg bär skulden. När versionen visade sig tekniskt omöjlig fick man hitta på nya varianter, men regeringen i Kiev förblev givetvis gärningsman. Nederländerna ville ha en internationell domstol i FN:s regi för att undersöka kraschen. Moskva lade in sitt veto, ganska naturligt för den som har något att dölja.

Och här finns ett mönster: president Vladimir Putin och hans hejdukar har ljugit sig igenom hela konflikten med Ukraina. Den folkliga revolten på Maidan brännmärktes som en fascistisk kupp, iscensatt av västvärlden. På Krim förnekade Ryssland alla militära intentioner, fram tills de gröna männen redan tagit kontroll över territoriet. När halvön annekterats fick de ryska soldaterna medaljer.

Separatistupproret i östra Ukraina startades, leddes och utrustades av Kreml. Tusentals soldater och tunga vapen skickades som stöd. Hela tiden har Putin vägrat erkänna att han skulle ha något med saken att göra.

Sedan en månad tillbaka råder vapenvila i Ukraina. Putin har lyckats skapa kaos och död, men kriget är dyrt. Han fann dessutom att det var nödvändigt att göra en insats på slaktaren al-Assads sida i Syrien.

Om ukrainska rebeller eller rysk militär tryckte på knappen och dödade de 298 ombord på MH17 går inte att veta. De döda flygpassagerarnas anhöriga förtjänar sanningen, men kommer inte att få höra den från Kreml. Putins system bygger på bedrägeri, mot det egna folket och omvärlden.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.