Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Grälen flyttar in i norska regeringen

Statsminister Erna Solberg.
Statsminister Erna Solberg. Other: imago sport

Hellre invandrare från Norge än skitländer som Haiti, sa Donald Trump och placerade tillfälligt våra grannar på världskartan. Den uppmärksamheten hade de säkert velat vara utan. Norrmännens lycka över den nya regering som nu ska bildas är också begränsad.

Høyre och populisterna i Fremskrittspartiet (FRP) styrde Norge i minoritet fram till valet i september, med stöd utifrån av liberala Venstre och Kristelig folkeparti (KRF). Småpartierna mådde inte bra av arrangemanget och tog sig med nöd och näppe över 4-procentsspärren, men drar helt olika slutsatser. Ett oenigt Venstre går in i regeringen, som saknar majoritet eftersom KRF inte ger några formella löften.

I den nya modellen ska striden alltså först stå mellan FRP och Venstre inne i regeringen, därefter ska KRF smickras att hålla med.

Redan den förra ”blå-blå” regeringen var en experimentverkstad. Statsminister Erna Solberg höll FRP i schack, och populisterna var kapabla till kompromisser. Så är FRP också ett annat parti än Sverigedemokraterna. Retoriken mot invandring är ofta oanständig, men rötterna finns i missnöje med skatter och inte i nazism.

FRP:s närvaro i regeringen blev ingen katastrof. Däremot var grälen med stödpartierna ymnigt förekommande. Invandringsfrågan har orsakat mest problem också i de aktuella koalitionsförhandlingarna. I den nya modellen ska striden alltså först stå mellan FRP och Venstre inne i regeringen, därefter ska KRF smickras att hålla med. Det ser inte alldeles stabilt ut.

Flyktingströmmen har dock minskat kraftigt. Prognosen är 3 000 asylsökande i år, kanske en tiondel av Sveriges siffra. Anhöriginvandring tillkommer. Men en regering som inte kan hantera detta är inte värd att överleva.

Høyre och FRP klarade förra mandatperiodens djupa ekonomiska nedgång, när oljepriset rasade och drog med sig resten. Dagens ljusare situation borde ge regeringen visst andrum. Vad som ska hända med oljefondens drygt 8 000 miljarder kronor är Norges vanliga lyxproblem. Men visst är diskussionen om huruvida den ska fortsätta investera i olje- och gasaktier pikant.

Populisterna i Europa skiljer sig åt. Att FRP hittills inte har gjort bort sig i den norska regeringen bör inte föranleda några slutsatser om deras mer eller mindre avlägsna släktingar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.