Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Inga garantier utan medlemskap

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sitt kontor i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sitt kontor i Bryssel. Other: Anders Hansson

Sverige är beroende av andra. Alliansfriheten är en chimär. Nato är det naturliga steget.

Självklart vill inte Jens Stoltenberg ge Sverige några råd. En Natochef är alltid politiker och vet hur känslig frågan är. Men i DN:s intervju ger den norske socialdemokraten en bild av försvarsalliansen som egentligen inte borde kännas främmande för en svensk socialdemokrat. Uppgiften är att trygga freden i en allt oroligare tid, och vänner gör det bättre tillsammans än var för sig.

DN/Ipsos undersökning förra helgen visade paradoxala resultat. Stödet för ett svenskt medlemskap har minskat under det gångna året, om än marginellt. Men nästan hälften tror att Nato nog kommer och hjälper oss ändå, om det skulle krisa till sig. Och motståndarna till att gå med i alliansen var de mest övertygade om räddning.

Stoltenberg berättar hur det faktiskt förhåller sig. Visst är Sverige en nära partner till Nato, men de kollektiva försvarsgarantierna tillkommer bara medlemsländer. Så länge vi står utanför kan vi inte vara säkra på något alls.

Erfarenheten av den tyska ockupationen under andra världskriget gjorde att Norge gick med i Nato redan vid starten 1949. Medlemskapet har alltsedan dess gett landet en trygghet. Ett litet land, med först Sovjet och därefter Ryssland i grannskapet, har kunnat uppleva ”värdet av att få göra självständiga val”.

Sverige valde en annan väg, låtsades stå neutralt och samarbetade i hemlighet med USA och Nato. Efter kalla kriget fick det heta alliansfrihet. Fortfarande vilar alla planer på att andra kommer när det behövs.

Inte är det så säkert. 

Läs mer: ”Inget annat land står närmare Nato än Sverige”

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.