Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Konsten att välja som vanligt

Säkert föll en del hjärtan ned från halsgropen när resultatet från Nederländerna kom. Europas ödesmättade valår började inte med en seger för den främlingsfientlige populisten Geert Wilders. Till slut hade premiärminister Mark Rutte och hans högerliberala VVD ett rejält försprång.

Regeringsduglighet avgjorde, EU-vänliga kristdemokrater och liberaler gick framåt. Grälet med Turkiet, vars president Erdogan har vräkt ur sig bisarra anklagelser om nazism, hade viss betydelse i slutspurten. Det gäller att svara rätt i en kris, och det gjorde Rutte. Han kunde också luta sig mot den starka ekonomin, som inte gav anledning till proteströstande.

Med det sagt: ingen ska dra för stora växlar. Wilders gick framåt, även om han var en bra bit från sitt bästa val. Han har ett tak, men är likväl en faktor.

Ingen nederländsk politiker har så lite kontakt med vanligt folk som populisten Wilders.

Populismen i Europa har gemensamma inslag men nationella särdrag. Wilders PVV är en enmansorkester, han är partiets ende medlem och förstås diktator. Han deltog knappt i den offentliga kampanjen, utan skötte den på sociala medier. Ingen nederländsk politiker har så lite kontakt med vanligt folk som populisten Wilders.

Sant är att hans hysteriska islamhets sedan flera år styr en del av agendan, precis som populister gör det i andra länder. Även flyktingkrisen har dock förflyttat politiken i Europa, allt är faktiskt inte anpassning till mörka krafter.

Och Wilders är ett större orosmoln utomlands än i Nederländerna, där politiken handlar om mer än honom. Han var givetvis aldrig nära makten. Hatpropaganda, kombinerat med hopplös vänsterpopulism, gör honom omöjlig som partner för alla.

Marine Le Pen i Frankrike är ett hot av annan dignitet. Hon bygger Nationella fronten till en allt bredare organisation, med större social acceptans. Också mellan de nordiska populisterna finns avsevärda skillnader i bakgrund och framtoning.

Nederländerna gav en skamfilad bild av traditionalisterna. Rutte backade. Socialdemokraterna har kollapsat, drygt 5 procent av rösterna. Landet lämpar sig för fragmentisering, eftersom det saknas spärr till parlamentet. Men nästan överallt i Europa har de klassiska partierna problem, alltmedan konfliktskalan förskjuts från höger-vänster till något mer svårbemästrat.

Det blir koalition och kompromisser, precis som vanligt. Nederländarna är bland världens friskaste och mest välbeställda medborgare. Visst finns det missnöje med EU, globalisering och invandring. Men folket reder sig hyfsat.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.