Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kunskap är vapnet mot Putins troll

Sälen. Juntan i Kiev bestod av fascister, folket på Krim och i östra Ukraina gladdes åt befrielsen, det goda Ryssland skickade humanitära konvojer till krigets offer. I den statsledda propagandan från Moskva var skurkarna helgon, och tvärtom. President Vladimir Putin själv ljög skamlöst om vad som försiggick. Och en del i väst som inte trodde honom var kanske ändå inte säkra på hur sanningen såg ut.

Cyberkrigföring kan riktas mot centrala samhällsfunktioner som el och datanätverk. Men det finns olika nivåer. Vid Folk och försvars rikskonferens gav på tisdagen Janis Sarts, chef för Natos Rigabaserade centrum mot propaganda, en pedagogisk beskrivning av ämnet desinformation.

Här har Ryssland hittat en lömsk specialitet. Målet är att underminera demokratiska värderingar i andra länder, leta upp sårbarheter, ifrågasätta mediers trovärdighet, sprida förvirring och påverka opinioner. Om flyktingvågen till Tyskland väcker protester gäller det att underblåsa dem. Om ryskstödda separatister skjuter ned ett passagerarplan i Ukraina sprids konspirationsteorier om hur det gick till. Och om Hillary Clinton betraktas som en fiende, varför inte hacka fram information som skadar henne i valet?

Om ryskstödda separatister skjuter ned ett passagerarplan i Ukraina sprids konspirationsteorier om hur det gick till.

Alternativa verkligheter byggs upp där fakta inte är giltiga. En auktoritär regim som Putins har visat stor förmåga att samordna statliga tv-kanaler, sociala medier och nättroll i ett smygande angrepp på västerländska idéer. Dessvärre fungerar Donald Trumps påhitt, ljug och skryt i den amerikanska valrörelsen som ett slags bekräftelse på att det finns andra lika goda kålsupare.

Öppna samhällen har ömma punkter. Att hämnas genom lögnaktig propaganda i andra riktningen blir aldrig trovärdigt. Det innebär inte att vi står försvarslösa.

Svenska myndigheter, företag och medier måste naturligtvis skydda sig på bästa sätt mot it-attacker. Valprocesser måste säkras, likaväl som infrastruktur. Att Ryssland stöder extremistpartier i Europa är svårt att förhindra, men det går att berätta att det sker och varför. Fejknyheter är möjliga att avslöja och motarbeta.

Alla medborgare har också en uppgift. Janis Sarts bästa medicin mot illvillig propaganda är: Tänk efter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.