Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Med Putin är ingen fred i sikte

Givarkonferensen samlar in pengar, men understryker eländet i Syrien. Och Ryssland ägnar sig uteslutande åt att hjälpa al-Assad bomba civila, skriver Gunnar Jonsson.

När ett 70-tal länders ledare samlas i London till solidaritetsaktion för Syriens härjade folk är det inte oviktigt. Givarkonferensen understryker samtidigt hur avlägset ett slut på lidandet är. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talade om att ”erbjuda hopp”, men det är mer vad en diplomat måste säga än verklighet.

Förutom att skapa blod och död har inbördeskriget drivit halva Syriens befolkning på flykt, varav över 4 miljoner i exil. Den stora majoriteten finns i grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien, där givarkonferensens dollar ska ge bättre förhållanden i lägren och skolor för barnen. Men internflyktingarna är ännu svårare att nå.

Många politiker åkte till London för att berätta hur mycket de ställde upp. Erfarenheten från förr är att bara hälften av de utlovade bidragen kommer in. Och i Syrien syns ingen ljusning. FN-samtalen i Genève bröt som väntat samman innan de ens hade börjat.

Genève var en följd av en FN-resolution, i sig inget under av klarhet. al-Assads framtid lämnades därhän, liksom vilka oppositionsgrupper som skulle få delta.

Men den store sabotören är Vladimir Putin. Ryssland skrev under resolutionen och dess krav på att avbryta flyganfall mot civila och undsätta svältande i belägrade städer. Någon tanke på att följa den fanns aldrig.

al-Assad kallar alla motståndare terrorister. Ryssland påstår sig attackera IS och andra extremister, men ägnar sig huvudsakligen åt moderata rebeller närmare Damaskus. Utrikesminister Lavrov säger nu att inga bombningar kommer att avbrytas förrän alla ”terrorister” är utplånade.

Med Ryssland i ryggen har de syriska regeringsstyrkorna gått till förnyad offensiv, dessutom förstärkta av iranska elitsoldater och irakisk shiamilis. Det har gett framgångar på flera fronter. Norr om Aleppo har al-Assad skurit av försörjningsvägarna för den del av storstaden som kontrolleras av rebeller, och bäddat för ännu en belägring med tillhörande humanitär katastrof. Tiotusentals ytterligare flyktingar har redan begett sig av.

Läget ger inte al-Assad några incitament att förhandla. Och samtidigt som Putin bombar civila är Ryssland det land som ger minst till flyktingar och civilt bistånd.

Det är dags att göra sig av med illusionen att Ryssland skulle vilja spela någon positiv roll i Syrien, eller bidra till en politisk lösning. Den ende Putin önskar hålla vid liv är slaktaren själv.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.