Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Nationalismens gränslösa svagheter

Lite eftertanke.
Lite eftertanke. Foto: Paul Hansen

Den katalanska separatismen har kört i diket, lätt hänt när många slåss om ratten, skriver Gunnar Jonsson.

Den katalanska separatismen har kört i diket, lätt hänt när många slåss om ratten.

Regionvalet i höstas gav majoritet i parlamentet för partier som förespråkar självständighet från Spanien, men de fick klart mindre än hälften av rösterna. Störst blev Junts pel sí, en besynnerlig allians mellan borgerliga CDC och vänsterseparatisterna ERC som dessutom är beroende av antikapitalisterna i CUP. Extremvänstern svor före valet att aldrig stödja CDC:s Artur Mas som regeringschef, för att han är korrupt och står för (hör och häpna) borgerlig politik.

Efter en intern fejd beslutade CUP sent i söndags att löftet gäller. Om ingen regering har bildats på söndag blir det automatiskt nyval.

För Artur Mas var separatismen en taktisk omvändelse i spåren av finanskrisen, när allt skulle skyllas på Madrid. Han hamnade i uselt sällskap. Och den borgerliga katalanismens flaggskepp kan inte gärna låta partiledaren utses av kommunister.

Nationalism har sina begränsningar. I Katalonien finns inget projekt, inget svar på vilket slags nation det nya landet skulle bli. Junts pel sí är i sig en motsägelse, och näringslivet och marxisterna delar inte riktigt samma vision.

Diktatorn Franco förtryckte katalanerna och deras språk. Med demokratin kom friheten även till Katalonien, liksom ett långtgående självstyre. Dragkampen med Madrid har ofta varit bitter, men det är löjligt att tala om spansk repression.

Det är inget fel att gilla sitt land, även om historien förskräcker. Som framtidsidé är dock nationalismen tämligen platt, och bemängd med enorma ekonomiska risker. Det förstod skottarna när de sa nej till självständighet 2014.

Sverigedemokraternas och deras europeiska gelikars nationalism har egna mysterier. Frihandel och globalisering har inneburit väldiga kliv framåt för både rika och fattiga länder. Den världen vill populisterna stoppa genom att stänga in nationerna i sig själva. Men nostalgin om sörgårdsidyllen är oförenlig med dagens välstånd.

Katalonien är djupt splittrat i frågan om självständighet. Separatisterna försökte låtsas något annat, men har gjort sig till åtlöje. Vad Spanien behöver nu är en nationell dialog.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.