Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nervgiftet och den ryska cynismen

Nervgift kräver åtgärder.
Nervgift kräver åtgärder. Foto: Adrian Dennis/AFP

Ryssland borde berätta om giftattacken, men har bara förakt att erbjuda. Britterna måste reagera bestämt. 

Att ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter utsattes för ett mordförsök i södra England för tio dagar sedan råder det inget tvivel om. Den som använder Novitjok som vapen har knappast andra avsikter än att döda. Det extremt kraftfulla nervgiftet togs fram av sovjetisk militär, och kräver specialistkunskaper för att transportera och handskas med.

Så vem gjorde det? Ryssland har fått chansen att förklara hur Novitjok hamnade i Storbritannien, eller om man möjligtvis har tappat bort någon liten tub. Eftersom inget svar har kommit går det inte att dra en annan slutsats än att den ryska staten är skyldig, sa premiärminister Theresa May i parlamentet på onsdagen.

Ryssland har fått chansen att förklara hur Novitjok hamnade i Storbritannien, eller om man möjligtvis har tappat bort någon liten tub.

Hon var tvungen att försöka slå tillbaka hårt. May har tidigare fått kritik för att vara för mesig mot Ryssland, och kemiska stridsmedel är ingen struntsak. Nu utvisas 23 av Kremls diplomater/spioner. Ryska tillgångar ska kunna frysas, andra sanktioner förbereds. Om det hjälper? Tveksamt.

Ryssland blånekar, precis som 2006 när Alexander Litvinenko förgiftades med ett ytterst sällsynt radioaktivt ämne. Då slog en brittisk utredning fast att president Putin sannolikt godkänt mordet. På söndag ska han låta sig krönas till president igen, och om ett par månader ska han välkomna världen till fotbolls-VM. Ett attentat i utlandet ser inte ut som bästa reklam.

Kanske vill Putin visa att han gör som han vill. En tänkbar förklaring är ändå att något gått snett. Den ryska underrättelsetjänsten har omfattande kontakter med organiserad brottslighet.

Men putinismen uppträder aggressivt: annekteringen av Krim, överfallet på Ukraina, krigsförbrytelserna i Syrien, inblandningen i det amerikanska valet, trollfabrikerna som sprider hat i västvärlden. EU och Nato måste ställa upp bakom britterna. Ett mord kan följas av fler.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.