Angela Merkel talar ryska, Vladimir Putin tyska, och förbundskanslern och den ryske presidenten har en del att prata om när de möts utanför Berlin på lördagen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:12
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/gunnar-jonsson-nord-stream-ar-en-pipeline-for-mycket/

Putin vill att Tyskland betalar återuppbyggnaden av det Syrien han har bombat till grus. Merkel lär för sin del mana sin gäst att dra tillbaka trupperna från Ukraina och lämna landet i fred.
Och så måste Nord Stream 2 dryftas, igen. Motståndet växer överallt mot den nya gasledningen från Ryssland genom Östersjön till Tyskland.
Egentligen låter det inte så svårt. EU har infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim och överfallet på östra Ukraina. Det rimmar illa med ett stort rysk-tyskt projekt som ökar det europeiska beroendet av rysk gas. Och den må vara bättre än brunkol men ingen vidare klimatkramare.
Konflikten om Nord Stream splittrar både EU och Nato, en strategisk dröm för Putin.
Hälften av EU:s medlemsländer har protesterat. Ukraina är förstås också emot, eftersom man inte vill förlora miljarder i transitavgifter för den ryska gas som i dag går landvägen till Europa. USA:s president Donald Trump säger att gasberoendet gör Tyskland till Rysslands fånge. Den amerikanska kongressen arbetar med sanktioner mot företag som är inblandade i pipelinen, med hänvisning till Krim.
Tyskland har hävdat att Nord Stream är ett kommersiellt projekt som ingen annan ska lägga sig i. Det tyska näringslivet månar om tillgången till energi, för Nordsjögasen håller på att sina. Därför har Merkel också varit för, om än utan entusiasm. Hon antyder numera att Ukraina inte kan lämnas i sticket.
Men Merkel sitter i koalition med socialdemokratiska SPD, som har en lång tradition av att hålla sig väl med Ryssland. Partiets gammelkansler Gerhard Schröder är ordförande för Nord Stream och Putins bästa kompis.
En del argument komplicerar bilden. Beroendet Ryssland–EU är ömsesidigt, eftersom Putin behöver exportintäkterna. USA har ett egenintresse av att sälja flytande naturgas till Europa. Nord Stream 1 avhöll inte Tyskland från sanktioner mot Kreml. Och Ukraina borde kanske glädjas över att kopplas loss från den ryska ekonomin.
Men affärsmässigt är Nord Stream 2 tvivelaktigt. Att fördubbla kapaciteten är knappast nödvändigt. Det finns annan gas att köpa. Efterfrågan lär tendera att gå ned, av klimatskäl.
Därtill kan politiken inte ignoreras. Gazprom, pipelinens ägare, är Kremls förlängda arm. Krim visade att Ryssland inte är att lita på. Konflikten om Nord Stream splittrar både EU och Nato, en strategisk dröm för Putin som också mobiliserar hackare för att destabilisera västerländska demokratier.
Gasledningen är värd att sänka. Men inte i Östersjön.