Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 12:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/gunnar-jonsson-skamlig-tystnad-om-kinas-klappjakt-pa-muslimer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Skamlig tystnad om Kinas klappjakt på muslimer

Polisstaten i Xinjiang.
Polisstaten i Xinjiang. Foto: STR/AFP

Den etniska rensningen av rohingyer i Myanmar har visserligen skördat många fler dödsoffer. Men Kinas förföljelse av muslimer i den västliga provinsen Xinjiang är också monstruös i sin omfattning.

En FN-rapport i augusti bedömde att en miljon uigurer och andra muslimer har spärrats in i fångläger. Lika många till har tvingats gå på indoktrineringskurser. Totalt handlar det om en femtedel av Xinjiangs drygt 10 miljoner muslimer. Kvarter och hela stadsdelar ekar tomt.

En miljon uigurer och andra muslimer har spärrats in i fångläger. Lika många till har tvingats gå på indoktrineringskurser.

Syftet är att muslimerna ska ta avstånd från islam och lära sig älska det härskande Kommunistpartiet. Annars får de ingen mat. Tortyr och misshandel är vanligt.

Kina är ingen rättsstat, så åtal och domar behövs inte. Polisstaten är däremot hyperaktiv. Säkerhetstjänsten i Xinjiang har byggt en effektiv apparat med alla de senaste elektroniska hjälpmedlen för att tråla efter motspänstiga. Någon motsvarighet till repressionen har inte setts i Kina sedan kulturrevolutionen för 50 år sedan.

Human Rights Watch presenterade i veckan fler belägg och vittnesmål om den brutala kampanjen mot uigurer. Senaste numret av Svenska Amnestys tidskrift ägnas också åt Xinjiang.

USA överväger nu att införa sanktioner mot sju högt uppsatta kineser, bland annat partichefen i Xinjiang som också sitter i den nationella politbyrån. Förtrycket är självklart inget lokalt påhitt, utan beordrat från den absoluta toppen. President Donald Trump är mer intresserad av sitt handelskrig än av mänskliga rättigheter, men i kongressen och från amerikanska UD förbereds straffåtgärder mot Kina.

Försiktig tystnad råder i övrigt, skamligt nog också i Europa, inför Kinas övergrepp.

Regimen i Peking blånekar av princip, även om man ibland har sagt att Xinjiang måste förhindras från att bli ett nytt Syrien. Separatister har utfört enstaka terrordåd under det senaste decenniet.

Xinjiang har en central betydelse för ”nya sidenvägen”, president Xi Jinpings megaprojekt för bland annat infrastrukturinvesteringar som knyter ihop Asien med Europa och Afrika. Provinsen måste därför hållas lugn och lydig.

Världen borde fördöma jakten på muslimer i Xinjiang. Kina har på sedvanligt maner sagt åt FN att sluta lägga sig i interna angelägenheter, men internationella inspektörer borde självklart släppas in. Ett minimikrav är också att västerländska företag avstår från att sälja till exempel avancerad övervakningsutrustning till Kina.

Detta gäller alltså inte vilket land som helst, utan den framväxande stormakten. Kommunistdiktaturen Kina är inget godhjärtat väsen.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.