Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Skenheliga ärkefiender

Det är sant att Saudiarabien förtrycker en shiitisk minoritet, men Iran vet allt om att förtrycka den egna befolkningen, skriver Gunnar Jonsson.

Saudiarabiens massavrättningar i lördags var ännu ett bevis på regimens omänskliga karaktär. Som i många diktaturer används terrorlagar för att bli av med diverse regimkritiker, här en shiitisk religiös ledare. De sunnitiska härskarna i Riyadh visste att de skulle tvinga de shiitiska ayatollorna i Teheran att reagera.

Samtidigt är Irans fördömanden minst sagt hycklande. Teokratin verkställer flest dödsstraff i världen näst efter Kina. Även där räknas oppositionella som kriminella. Det är sant att Saudiarabien förtrycker en shiitisk minoritet, men Iran vet allt om att förtrycka den egna befolkningen.

Det diplomatiska grälet ska tas med en nypa salt. Och när en regim skickar ut sina trogna på demonstrationer och ambassadstormningar kan det vara bra tv för hemmapubliken utan att indikera folkligt tryck för militära äventyr.

Att läget är spänt är ingen nyhet. Regionens två stora rivaler driver redan två krig genom ombud. I Syrien stöder Iran den bloddrypande al-Assadregimen, saudierna olika mer och mindre extrema sunnitiska rebellgrupper. I Jemen står iranierna bakom den shiitiska houthimilis som bombas av Saudiarabien.

De senaste händelsernas effekt på fredssamtal om Syrien och Jemen torde också vara begränsad. Att Saudiarabien och Iran sitter med vid bordet betyder snarare att de bevakar sina positioner än att de plötsligt är beredda att bidra till lösningar.

Likväl sjunker Mellanöstern allt djupare ned i avgrunden. Motsättningarna mellan sunniter och shiiter måste på något sätt överbryggas. Alltför många agerar enträget för motsatsen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.