Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Staten och banken i samma båt

Fornminnen brukar man vilja bevara. Ur det perspektivet ställer det sig naturligt att också rädda världens äldsta bank, Monte dei Paschi di Siena. Eftersom den är en riskfaktor för Italiens ekonomi och politik finns därtill praktiska skäl.

EU-kommissionen har nu efter en lång dragkamp i princip sagt ja till att italienska staten går in med kapital i Monte dei Paschi. Det här var inte riktigt meningen. I finanskrisens spår bestämdes att kollapsande banker inte skulle bli skattebetalarnas huvudvärk, utan att aktieägare och obligationsinnehavare måste ta smällen.

Räddningsaktionen hamnar rimligen i något slags EU-gråzon. Angela Merkel vill dock knappast riskera en italiensk bankkris på vägen mot förbundsdagsvalet i september.

Det nya åtgärdspaketet sägs ändå passa in i regelverket. Privata investerare i banken delar på notan. Monte dei Paschi ska för sin del både slakta kostnader (personal och kontor), sälja av dåliga lån och införa lönetak för direktörerna. Staten fyller det mesta av hålet, men det är tillåtet när en bank anses solvent och har tillräckliga tillgångar även om likviditeten är knackig.

Monte dei Paschis existentiella kris startade med en alldeles för dyr affär strax före Lehmankraschen 2008. Den följande eurokrisen fick bankens innehav av italienska statsobligationer att rasa i värde, samtidigt som låntagare fick problem med räntorna.
Fler banker är i knipa. Italiens ekonomi skickar en del ljussignaler, men tillväxten är ännu skral, konkurrenskraften dålig och statsskulden gigantisk.

Politiken är som vanligt inget under av stabilitet. Val ska hållas senast i februari. Det styrande vänsterpartiet PD:s ledare Matteo Renzi, som tvingades avgå som premiärminister i fjol, vill ha valet tidigare för att kunna göra comeback. Oavsett tidpunkt kan den anarkopopulistiska Femstjärnerörelsen mycket väl bli största parti. Även övriga krafter inger begränsat förtroende.

Ilskna medborgare som förlorar sina besparingar har också rösträtt. I Monte dei Paschi lurades vanliga bankkunder att satsa sina sparpengar på att staga upp rucklet, men de kommer att kompenseras.

Räddningsaktionen hamnar rimligen i något slags EU-gråzon. Tyskland har sagt nej till en statlig intervention förut. Angela Merkel vill dock knappast riskera en italiensk bankkris på vägen mot förbundsdagsvalet i september.

Italien struntade i att reparera sina banker efter finanskrisen. Både regeringen och Monte dei Paschi försökte slippa undan även denna gång. Nu infinner sig ett nytt andrum. Det är väl inte alldeles säkert att Europa kan pusta ut.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.