Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Trump borde sluta skjuta på sina Natovänner

Stämningsfullt möte på G7.
Stämningsfullt möte på G7. Foto: Jesco Denzel/AFP

 

Europa bävar. Donald Trump är på väg hit igen, bland annat för att bevista nästa veckas Natotoppmöte i Bryssel. Efter det kaos han ställde till med på G7-mötet i Kanada förra månaden finns det all anledning att frukta en ny holmgång. I minnet finns också förra årets alliansträff. Talskrivarna hade betonat USA:s stöd för de kollektiva försvarsgarantierna, men det strök presidenten.

Har Trump sovit dåligt på planet över Atlanten vet ingen vad som händer. Han har redan värmt upp genom att skicka argsinta brev till ett dussintal Natoländers ledare. Ni snålar med försvarsutgifterna och låter USA ta allt ansvar, heter det.

Detta är ingen ny amerikansk ståndpunkt. Även Bush och Obama påtalade bristerna i Europas investeringar i sin egen säkerhet. Vid Natomötet i Wales 2014 kom medlemmarna överens om att alla inom tio år skulle nå en försvarsbudget på 2 procent av BNP. Det är i grunden synnerligen rimligt. Bara en handfull av de 29 länderna klarar det än så länge, även om fler är på gång. Och stora länder som Tyskland kryper uppåt, i bästa fall, och lovar fortfarande bara 1,5 procent till 2024.

Sverige, vars regering hukar för Natomedlemskap men förlitar sig på militärt samarbete med USA, ligger ännu sämre till.

Men Trumps plumpa stil är kontraproduktiv. Hans obalanserade skäll, kombinerat med kunskapsluckorna, föder ingen respekt. Att blanda ihop försvarsalliansen med handelsfrågor, som presidenten gör, är befängt. Han ignorerar Europas synpunkter, som när det gäller kärnteknikavtalet med Iran. Och han tycks sakna insikt i vad Nato faktiskt är till för: gemensamt försvar av frihet och demokrati.

Nato är lika illa som Nafta, det nordamerikanska handelsavtalet, har Trump klämt ur sig. Eftersom han avskyr frihandel är det illavarslande. EU verkar han vilja slå sönder; han ska ha erbjudit president Macron förmånliga relationer med USA om Frankrike lämnar unionen. Stål- och aluminiumtullarna mot allierade länder är också en konstig idé, särskilt som ”nationell säkerhet” anges som motiv.

Kort efter Brysselmötet ska Trump träffa Vladimir Putin i Helsingfors. Den ryske despoten uppskattas, trots hans olagliga annektering av Krim och militära överfall på Ukraina. USA har faktiskt skärpt sanktionerna under Trumps tid, något som utrikesminister Mike Pompeo poängterar men presidenten inte verkar riktigt medveten om. Däremot är Vita huset imponerat av hur bra Ryssland är på att arrangera fotbolls-VM.

Trump ville ha med ryssarna i G7 igen. Vad han kan tänkas lova Putin nu vet ingen, men det bådar inte gott för Europa. Som bekant försöker Kreml ivrigt destabilisera sin omgivning och så split i västvärlden.

På programmet för Natomötet står paradoxalt nog den amerikanske försvarsministern James Mattis plan för att förstärka de förband i Polen och Baltikum som ska skydda Europas östra flank mot Ryssland. Moskvas upprustning och aggressiva beteende har återgett försvarsalliansen dess historiska funktion.

USA har 35 000 soldater i Tyskland, betydligt färre än under kalla kriget, men Trump ifrågasätter även det. Han påstår att tyskarna inte betalar en spottstyver, men det har han som vanligt fel i. Och USA använder baserna inte bara för Nato och Europas försvar, utan också som nav för egna operationer i Mellanöstern och Afrika.

Polen vill gärna ha en amerikansk bas och har erbjudit sig att betala 2 miljarder dollar för en sådan. Det kunde locka Trump, som föredrar den nationalkonservativa regeringen framför Angela Merkel. Men det vore också ett sätt att skapa irriterade konflikter inom Nato.

Försvarsalliansen är en central del av den liberala världsordning USA ställde sig i spetsen för efter andra världskriget. Dit hör också de internationella handelsregler som i dag samlas under WTO. Vilken skada Trump till slut åstadkommer återstår att se. Bättre vore att odla vänskapen med USA:s riktiga vänner.

Europa kan inte sluta hoppas på sin viktigaste allierade. Men försvarsutgifterna behöver tryckas upp, inte för att Trump grälar utan för den egna säkerhetens skull.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.