Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Trump har inget svar på terrorn

Foto: KENA BETANCUR

Terrordådet i Orlando i USA är avslöjande för Donald Trump. Han vill låta ”hård” men avslöjar hur fundamentalt olämplig han vore som president, skriver Gunnar Jonsson.

Massakern på nattklubben i Orlando kan vara terrorism motiverad av islamistisk extremism eller hat mot homosexuella – eller båda. De olika politiska reaktionerna säger hur som helst något om vådan av att uttala sig om okända faktorer. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har bara en växel, att låta ”hård”. Det han gör är att avslöja hur fundamentalt olämplig han är för det jobb han vill ha.

Gärningsmannen Omar Mateen har utretts två gånger av FBI för misstänkta jihadistkopplingar, men det har inte gett något. Han ska ha ringt ett larmnummer och svurit trohet till IS. Terrorrörelsen har uppmanat sympatisörer världen över att göra just det han gjorde, men några bevis för ett direkt samband finns hittills inte. Ensamvargar som utvecklar extremistiska böjelser är det mycket svårt att skydda sig mot.

Efter terrordådet i San Bernardino i december krävde Trump att alla muslimer skulle portas från USA. Det hade inte hjälpt mot Mateen, som var född i USA. Men det kanske finns ett nästa steg, att spärra in eller utvisa alla muslimer? Trump har också lovat att deportera 11 miljoner papperslösa, vilket inte låter sig göras utan en polisstat. Den skulle kanske komma väl till pass även när det gäller islam.

Trump talar svepande om tuffhet, men har bara skott från höften blandade med rasism att erbjuda. Han är som vanligt mest upptagen av sig själv, och skryter med att han ”hade rätt”. Han kräver att president Barack Obama och Demokraternas kandidat Hillary Clinton ska använda begreppet ”radikal islamisk terrorism”, som om det skulle få våldsverkarna att försvinna. USA behöver muslimska allierade i kampen mot terrorn, men Trump gör sitt yttersta för att stöta bort dem.

Vad han heller inte klarar är att säga något till stöd för offren, för han saknar den typen av medkänsla. Han talar bara om islamistisk terror, inte om att måltavlan var homosexuella, för det intresserar honom inte. En president måste hitta de rätta orden i en kris eller efter en tragedi, något som manar till nationell samling. Clinton försökte, Trump begriper inte ens poängen.

Terrorister dödar få amerikaner, men rädslan kan vara nog så verklig. Varje dåd tenderar att öka den redan sjukliga försäljningen av vapen till privatpersoner. Det är fortfarande långt till valet, och hur Orlando inverkar på kampanjen återstår att se. Trump har i alla fall tydligt visat hur platt hans budskap är.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.