Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Trump orosmolnet i världen efter Rexit

Tillerson och Trump.
Tillerson och Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Rex Tillerson har kickats som USA:s utrikesminister. Efterträdaren Mike Pompeo får det inte lättare att tygla presidenten.

Förra veckan sa Donald Trump ja till att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Strax innan hade Rex Tillerson förklarat att situationen inte alls var mogen för något sådant. När utrikesministern tidigare förespråkat samtal hade presidenten däremot sagt åt honom att inte slösa bort sin tid.

Nej, Trump och Tillerson var aldrig överens om särskilt mycket. När presidenten på tisdagen gav utrikesministern sparken var det ett av få logiska beslut han har fattat.

Idiot, ska Tillerson ha kallat Trump i november. Det kan bli Tillersons mest minnesvärda yttrande.

Att Tillerson utnämndes var märkligt från början. Han hade tillbringat 40 år på oljejätten Exxon Mobil, men aldrig haft med diplomati och statsförvaltning att göra. Någon utrikespolitisk vision visade han sig inte heller ha. Mesta tiden ägnade han åt att rationalisera på sitt departement. Hundratals erfarna experter åkte ut utan att ersättas, nyckelposter förblev obesatta. Han pratade inte med personalen, och de slutade helt att lita på honom.

Om Tillerson hade haft Trumps öra hade det kanske fungerat ändå. Det hade han inte. De var oense om Nordkorea, men också om Parisavtalet, kärnteknikuppgörelsen med Iran och förhållandet till Ryssland. En tidigare storföretagschef torde vara skeptisk mot de nya ståltullarna. Och Tillerson blev alltmer kritisk till Putin, medan Trump aldrig har något ont att säga om mannen i Kreml.

 Idiot, ska Tillerson ha kallat Trump i november, när ryktena om utrikesministerns snara avsked senast svärmade. Det kan bli Tillersons mest minnesvärda yttrande.

Näste man på posten blir Mike Pompeo, hittills chef för underrättelsetjänsten CIA. Han härstammar från den populistiska Teapartydelen inom Republikanerna och är känd som en hårding i utrikespolitiken. Han är exempelvis inte så intresserad av att tala med Nordkorea, just vad presidenten nu tänker ge sig in i.

Pompeo har också, till skillnad från Trump, stöttat CIA:s och andra underrättelseorgans utpekande av Ryssland för inblandning i det amerikanska valet 2016. Men i stort är han en god kommunikatör som står nära presidenten. 

Skytteltrafiken in och ut ur Trumpadministrationen saknar motsvarighet. Snart är hälften av den ursprungliga styrkan i Vita huset väck. En nationell säkerhetsrådgivare tvingades lämna tidigt, stabschefen likaså och den högste ekonomiske rådgivaren avgick i onsdags på grund av tullarna. Trump har haft fem kommunikationschefer på lite drygt ett år.

All form av strategi lyser med sin frånvaro, inrikes som ute i världen. Trump improviserar och lyssnar inte på någon annan än sig själv. Hur länge Pompeo klarar chefens opålitlighet kan ingen veta.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.