Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Turkiskt skamgrepp på Interpol

Egentligen är internationellt polissamarbete en god tanke. Kriminella struntar ofta i gränser. Men meningen med Interpol har aldrig varit att en auktoritär regim ska kunna beställa handräckning när det gäller politiska motståndare i exil.

Den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin greps i Barcelona i torsdags, på Turkiets begäran. Han anklagas för diffust samröre med något slags terrorism, men den verkliga orsaken är att han har skrivit kritiskt om president Recep Tayyip Erdogans styre. Tänk att inte fler av de 190 medlemsstaterna, som Ryssland, Kina, Syrien och Saudiarabien, har kommit på den kreativa idén att utnyttja Interpol.

Tolkningen av begreppet terrorism är så godtycklig att alla kan stoppas in, även Yalcin och Gharavi. Bevis behövs inte. Påhittade kopplingar räcker bra.

Rimligen avfärdar en spansk domstol kravet på utlämning och låter Yalcin åka hem till Sverige. Spanien är, till skillnad från Turkiet, en rättsstat. Att han över huvud taget hamnade bakom galler visar dock på ett systemfel.

Sedan början av juli sitter den svenske medborgaren Ali Gharavi inspärrad i Turkiet, för att han föreläst på ett möte med människorättsaktivister. Han är inte ensam. Sedan det gåtfulla, misslyckade kuppförsöket förra sommaren har 50 000 människor arresterats. Över 100 000 jurister, poliser, akademiker, lärare och andra statstjänstemän har fått sparken. Mängder av journalister har fängslats, 150 medieföretag stängts eller konfiskerats av staten.

Utrensningarna började redan före kuppförsöket, men Erdogan använde det som ursäkt för rena häxjakten på oppositionella. Han har pekat ut den islamistiska Gülenrörelsen som skyldig, men den påstås ha ihop det med både IS och kurdgerillan PKK. Alla buntas ihop under rubriken ”terrorister”. Tolkningen av begreppet är så godtycklig att alla kan stoppas in, även Yalcin och Gharavi. Bevis behövs inte. Påhittade kopplingar räcker bra.

Erdogan sa på måndagen att Tyskland hade fått 4 500 namn på personer han gärna ville ha levererade. Berlin vägrar, och kallas därför medhjälpare till terrorism. Men därifrån har tonen skärpts, efter att tyska medborgare också fångats i den turkiske presidentens nät.

EU måste snabbt skaffa sig en bestämd linje. Interpol ska inte vara ett verktyg för Erdogans vilja att oskadliggöra dissidenter utomlands. En rättvis rättegång går inte att få i Turkiet, eftersom regimen styr domstolarna, och det borde EU klargöra. Den svenska regeringen håller helst tyst om Turkiet. En gemensam EU-linje kanske kan ändra på det.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.