Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Wallström har inte hela världen i sin hand

Sverige hoppas på rättvisa i FN, löd rubriken på tisdagens TT-telegram. Ämnet var slutspurten i kampanjen för att få plats i säkerhetsrådet 2017–18, vilket händelsevis är den svenska definitionen av rättvisa.

Märkligt nog tycker konkurrenterna Nederländerna och Italien att det mest rättvisa vore om de fick platserna. Alla tre kandidaterna gillar plattityder om fred och dialog, och alla är de FN:s mest hängivna medlem.

De stora orden till trots, utgången avgörs bakom kulisserna. Varje diktatur, varje småstat är lika viktig när generalförsamlingen voterar i juni. Det är lite som när fotbollsförbundet Fifa ska välja ordförande.

Eftersom säkerhetsrådsplatsen är den rödgröna utrikespolitikens mening satsar regeringen rejält. Stefan Löfven pendlar till Afrikanska unionens möten, ty den har 53 medlemmar med rösträtt. Biståndsminister Lövin har varit i Söderhavet, utrikesminister Wallström i Karibien (eller, överallt utom i Israel och Saudiarabien där hon inte är välkommen).

Politiken anpassas efter målet. Palestina erkänns för att få stöd i arabvärlden, Västsahara erkänns inte, av samma skäl.

Givetvis ger säkerhetsrådet en regering lite prestige. Det är 20 år sedan Sverige var där sist. Men det tyder på svår inbillningssjuka att vi skulle ”göra stor skillnad”, som det brukar hävdas.

FN behövs som arena, men blir aldrig bättre än sina beståndsdelar. Säkerhetsrådets normaltillstånd är handlingsförlamning, med fem permanenta medlemmars veton. Ryssland ser till att Ukraina är en icke-fråga. Också i fallet Syrien stoppade Moskva i flera år alla meningsfulla beslut. När man väl skrev under en resolution i december ignorerades innehållet.

Det stora orosmolnet i Östersjö­området heter Ryssland, och där är FN till föga hjälp. Skulle Sverige behöva stöd handlar det om försvarsalliansen Nato, men Löfven svingar sitt veto mot medlemskap. Ingen kan säga att EU fungerar lysande i flyktingkrisen, men i alla sammanhang har vi mer nytta av unionen än av FN.

FN gör en hel del vettigt, för världens barn (Unicef) och hälsa (WHO). Men säkerhetsrådet är inget trollspö. Inte lär Sverige tala Putin till rätta.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.