Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Bilmodell avgör om våldtäkten är grov

Att båda männen inte fick plats i bilen samtidigt under våldtäkternas fullbordande tycks vara skälet till att hovrätten ändrade tingsrättens dom från grov våldtäkt till våldtäkt av normalgraden. Det är svårsmält, skriver Hanne Kjöller.

Med jämna mellanrum flammar eldiga debatter upp om påstått felaktiga våldtäktsdomar. Själva begreppet är inte sällan också ansatt. Minsta gemensamma nämnaren i många friande domar är riktiga skitstövlar till män och i varierande grad utsatta kvinnor. Moraliskt sett är skulden glasklar. Men det betyder inte att den är det juridiskt.

Det finns en fara i att våldtäktsbegreppet blir för brett. En annan fara är att beviskraven urvattnas. I den allmänna diskussionen tycks det ibland räcka med vad kvinnan säger och det faktum att hon har anmält. Men i domstolarna ligger tack och lov ribban högre.

Den senaste debatten är dock av annan karaktär. Hovrätten omvandlade en tingsrättsdom för grov våldtäkt till en våldtäkt av normalgraden (se dn.se: Domstol sänkte straffet). Motiveringen är besynnerlig.

För att en våldtäkt ska rubriceras som grov krävs särskild hänsynslöshet eller råhet, att våldet eller hotet varit särskilt allvarligt eller att ”fler än en förgripit sig på offret eller på annat sätt deltagit i övergreppet”.

Den våldtagna kvinnan satt i en bil på väg till en efterfest med två män. Hon var i utsatt tillstånd, påverkad av alkohol och cannabis.

Rätten slår fast att de sexuella övergreppen inleddes under bilfärden och att de två gärningsmännen ”agerat i samförstånd i syfte att våldta målsäganden”. Men, skriver rätten vidare, eftersom de allvarligaste delarna av övergreppen skedde när bilen parkerat på en rastplats och med bara en av männen i bilen, har gärningsmännen inte ”agerat så mycket tillsammans eller hjälpt varandra under själva våldtäkterna” att gärningen är att betrakta som grov.

Slutsatsen blir att en våldtäkt inte kan bli grov utifrån rekvisitet om fler gärningsmän om den sker i en bil. Såvida gärningsmännen inte håller sig med en limousin eller annat fordon som erbjuder tillräckligt stort utrymme för att rymma flera förövare samtidigt. Om jag förstår domstolen rätt är det avgörande alltså på vilken sida av bildörren den eller de andra befinner sig när penetrationerna sker.

Det kan knappast ha varit lagstiftarens tanke.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.