Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Dansk smykkelov i dunkelt ljus

På topplistan över jobb jag inte vill ha ligger det som kommunikationsansvarig för den danska regeringen. För det kan inte vara lätt att å ena sidan signalera till potentiella asylsökande att hårda tag väntar, å andra sidan inför CNN-reportrar, EU och människorättsorganisationer hävda att Danmark visst ämnar respektera asylrätten och behandla flyktingar anständigt.

Det är därför inte utan att man undrar hur direktiven till polisen om tillämpningen av den nyligen klubbade ”smykkeloven” kommer att formuleras. I den upprörda debatten har beskeden och rösterna varit flera. Från regeringshåll har det sagts att det handlar om att den som kommer med en kasse diamanter ska betala för sitt uppehälle själv. En flitigt citerad polis har förklarat sig villig att dra ut guldplomber om han åläggs den arbetsuppgiften.

I lagtexten talas om rätten att visitera asylsökande. Vad betyder det? Att titta i kassen med diamanter? Eller att kroppsbesiktiga? Ska det ske rutinmässigt eller just i det totalt osannolika fall att någon faktiskt kommer gående över gränsen med en plastkasse som gnistrar av ädelstenar?

Innan vi slagit oss så hårt för bröstet att vi punkterat en lunga kan det vara värt att påminna om det svenska regelverket. Också här är asylsökande skyldiga att sälja vad de eventuellt kan tänkas ha för att försörja sig själva. Så här formuleras rätten till asylersättning:

”Dagersättning ska endast utgå till en utlänning som saknar egna medel. En individuell prövning ska ske i varje enskilt fall. Om utlänningen har eller får tillgång till kontanter, banktillgodohavanden eller andra tillgångar som lätt kan omvandlas till likvida medel ska han eller hon i första hand använda dessa för sin försörjning.”

Det är metoden, snarare än principen, som blir avgörande för Danmarks framtida rykte. Det är inget konstigt att den som kan betala för sig själv också ska göra det. Men om det innefattar kroppsvisitering och förnedring kommer priset för Danmark att bli högt. Både i omvärldens och i de muddrade migranternas ögon. Att förödmjuka människor som kommer och får stanna är att be om sociala spänningar och radikalisering.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.