Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hanne Kjöller: Dubbelt ansvar för biståndet

En tvärpolitisk grupp från EU-parlamentets Palestinadelegation åkte till Gaza för att kontrollera vart biståndspengarna tar vägen. De möttes av stängda dörrar.

Gaza är öppet för hjälpsändningar och journalister. Men folkvalda som representerar världens största biståndsgivare släpptes inte in av de israeliska myndigheterna. Det framgick av Rapport i fredags kväll.

I inslaget fick vi höra personer som menade att hjälpen var otillräcklig, underförstått att det behövdes mer. Men där hördes också kritiska röster om bristerna på transparens och ansvarsutkrävande.

Omar Shaban, nationalekonom i Gaza, menade att pengar ges utan att givaren försäkrar sig om att de går till utvecklingsåtgärder.

Margarete Auken, från den gröna gruppen, konstaterade krasst att parlamentet vet för lite om var pengarna hamnar. Vi måste börja ställa krav, summerade hon.

Bistånd bor ofta granne med korruption. Ibland, som vid stora naturkatastrofer, får man bara svälja att en del av hjälpen försvinner på vägen. Att en del av nödsändningarna når ut kan vara viktigare än att förhindra att vissa människor fyller sina egna fickor genom att sälja det andra har gett.

Men det är skillnad på katastrofbistånd och utvecklingsbistånd. Det är skillnad på att acceptera ett visst svinn i ett direkt livsavgörande läge mot att subventionera vapeninköp, göda en korruptionskultur eller en oförsvarbar byråkrati.

EU har ett ansvar gentemot palestinier och alla andra nödställda att se till att bistånd inte skapar ett större problem än det man försöker lösa.

Men också vi som EU-medborgare har rätt att utkräva ansvar. Det är vi som har betalat för hjälpsändningarna och därför har vi rätt att kräva att de används som tänkt och inte till att stärka ett lands eller en regions politiska ledning.

Palestinierna är offer. Men inte bara för konflikterna med Israel. De är också offer för åratal av korruption, vanstyre och allvarliga inskränkningar av sina mänskliga rättigheter. Transparens och insyn borde vara ett krav för långvarigt utvecklingsbistånd.

Rättelse 2015-04-20 15:28
Av en tidigare version av denna text kunde man tro att det var Hamas som inte släppte in EU-delegationen. Det var de israeliska myndigheterna som stoppade den.
Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.