Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Från svensk midsommar till Avpixlat

Tänk om de främlingsfientliga sajterna skulle börja titta på brottslingarnas stjärntecken i stället för etnicitet, skriver Hanne Kjöller

Det finns en underbar scen i Hannes Holms och Måns Herngrens snart 20 år gamla film ”Adam & Eva”. Under ett midsommarfirande med ett kompisgäng i 30-årsåldern och deras barn slinker huvudrollsinnehavaren, Björn Kjellman, i väg på en promenad med en väldigt mycket yngre barnflicka. Han håller nästan på att gå av på mitten av förtjusning. Och han uppträder just så löjeväckande åmande som vissa medelålders män gör när de plötsligt upplever hur ett fönster i den instängda vardagligheten öppnas mot alldeles bedårande ny, jungfrulig mark.

Barnflickan och mannen har föga gemensamt. Hon framstår som ungdomligt korkad och han som en som ändå skrattar och ler åt allt hon säger. Som när hon frågar om hans stjärntecken. Han ber henne gissa och hon hinner avverka närmare hälften av de tolv innan hon träffar rätt. Men då är entusiasmen desto större. Jag visste det, utbrister hon.

En lärare jag känner berättade att han under en rast uppmanades av ett par stökiga pojkar att gissa när på året de var födda. Enkelt, svarade han: Ni är födda i oktober, november eller december. Hur visste du det, frågade de förvånade gossarna.

Jag har sökt efter information om stjärntecken och brottslighet. Men det närmaste jag kommit är en artikel på SCB:s sajt från 2011 som börjar i andra ändan. Under rubriken ”Januaribarn mer framgångsrika” berättas om hur personer födda tidigt på året är överrepresenterade på elitnivå inom fotboll och ishockey. I skolan får barn födda under första kvartalet högre betyg. Och på läkarlinjen finns fler januaribarn än inom befolkningen i stort.

Hur skulle bilden av kriminalitet se ut om sajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat nyhetsvärderade utifrån stjärntecken och kriminalitet i stället för etnicitet? Om de på samma konsekventa sätt valde bort alla brott där gärningsmannen inte är våg, skorpion eller skytt – vilken bild skulle då förmedlas?

Ännu en våldtäkt. Och gärningsmannen skorpion. Så typiskt. Jag visste det.

Man kan givetvis tänka sig mer relevanta parametrar. Som årsinkomst, utbildningslängd, psykisk hälsa, tillträde till arbetsmarknaden eller bostadsort. Om man konsekvent väljer ut en av dem skulle världsbilden sannolikt formas på motsvarande sätt. Aha, ännu en hyresgäst som pucklar på sin fru. Så typiskt.

När Avpixlat kritiseras för sin rasistiska nyhetsvärdering brukar svaret bli att de etablerade medierna redan täcker bevakningen av ljushylta brottslingar, som exempelvis Hagamannen och den efterföljande serievåldtäktsmannen som kallats ”Den nya Hagamannen”. Och att det är därför sajten under en brinnande jakt på en av Sveriges värsta våldtäktsmän väljer att ägna utrymmet åt att berätta om en asylsökande på en bensinmack i danska Hillerød som uppges ha blivit rasande över att ha serverats en skinksmörgås. Mannen misstänktes inte för något brott.

Det finns tveklöst problem som är förknippade med invandring. Men det finns sannerligen också problem med att ensidigt lyfta fram en enstaka socioekonomisk parameter som isolerad förklaringsmodell. Och problemet som Avpixlat rundar är att inte alla deras läsare växlar mellan seriösa medier och oseriösa. Vissa serveras hela sin världsbild genom dessa enögda sajter.

Men den som försöker beskriva en komplex verklighet i termer av ”alla” eller ”ingen” och ”jag visste det” gör sig lika korkad som en barnflicka som tror sig kunna bedöma människor ur ett astroraster. Symtomatiskt nog spelar det ingen roll hur många gånger hon har fel. Hon tycker sig ha rätt alla fall.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.