Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hanne Kjöller: Inte frisk av björntjänst

Elöverkänslighet är ingen sjukdom. Ändå erbjuder flera sjukhus elsanerade rum. Och Elöverkänsligas förbund får bidrag som en handikapporganisation. Det gör sannolikt mer skada än nytta.

Som alla föräldrar har jag fått frågan om spöken finns. Och som sannolikt alla föräldrar har jag svarat nej. Tänk om vi alla i stället svarat att jo, så kan det nog vara, och börjat rodda runt hemma för att förhindra andarna att hemsöka oss. Då hade vi kanske haft Spököverkänsligas förbund. Och ännu en statsbidragsberättigad ”handikapporganisation”.

SVT:s och SR:s rapportering om miljonbidragen till Elöverkänsligas förbund blottlägger ett vansinnigt regelverk. Sjukdom utgör inget av de sex kriterierna för statligt stöd. Tre av dem handlar i stället om geografisk spridning, medlemsantal och hur länge man funnits. Alltså: ju mer utbredd en villfarelse är – desto mer slantar och större statlig legitimering.

Det borde vara tvärtom. Ju mer spridd en felaktig bild om orsakssamband är – desto viktigare att det offentliga Sverige inte bekräftar missuppfattningen. Varje individ har rätt att själv definiera sitt mående. Och visst har man som enskild rätt att själv hävda att man fått sin cancer, ms eller upplevda överkänslighet av strålning, läsk eller en dålig chef. Däremot har stat, myndigheter eller läkare ingen skyldighet att sanktionera en teori som saknar forskningsstöd.

Elöverkänslighet är ingen sjukdom. Frågan är utredd på längden och tvären av bland annat Statens Beredning för Medicinsk utvärdering. Studier har visat att personer som upplever sig elöverkänsliga inte kan avgöra om strömmen är på eller inte. Att vissa upplever sig må väldigt mycket bättre efter en elsanering visar kraften i placeboeffekten – inte i strålningen.

Strålskyddsstiftelsen som utan närmare presentation framträdde i tisdagens Aktuellt är, av hemsidan att döma, en förlängning av konspirationsteoretikernas älsklingssajt vaken.se.

Den och andra föreningar får förstås tolka världen fritt. Men att sjukhus elsanerar vårdrum och att riksdagsledamöter motionerar om att elöverkänslighet ska klassas som sjukdom är något annat. Hälso- och sjukvården ska, enligt lag, bedrivas enligt forskning och beprövad erfarenhet. Och det gör man inte om man el- eller spöksanerar vårdinrättningar. Läkaren Mats Reimer påpekar i ”P1-Morgon” att man hindrar patienterna från att bli friska om man ger dem rätt i en felaktig orsaksförklaring. Och det kan inte vara sjukvårdens uppgift.

Rättelse 2015-01-22 16:36
I en tidigare version angavs en felaktig webbadress till sajten vaken.se
Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.