Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hanne Kjöller: Jämställdhet skapas av kommuner – och individer

Det händer att jag avundas de socialistiska feministerna. Det är bara att drämma till med lagstiftning och ett stenhårt regelverk för att vips få in även de ovilliga på jämlikhetsstigen.

Som liberal feminist är det vanskligare då de liberala idéerna tillåter människor att också göra feministiskt sett ”felaktiga” val. Fokus ligger på att erbjuda individer möjligheter att leva jämställda liv. Om de sedan väljer ett könsrollskonservativt spår, tja, då får man helt enkelt tugga i sig det.

Den socialdemokratiska regeringen hamnar någonstans mitt emellan. Jag delar många av de mål som statsministern tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér uttrycker på torsdagens DN Debatt. Det är vägen dit som skiljer oss åt.

Den socialdemokratiska duon skriver att sysselsättningen ”ska” vara lika hög bland kvinnor som män. Bra mål, men vad ska man göra om kvinnor i högre grad än män väljer att arbeta deltid under småbarnsåren?

Kravet på rätt till heltid kan kritiseras på flera punkter. Dels för att det inte är där skon klämmer för de kvinnor som själva väljer att gå ned i sysselsättningsgrad. Dels för att det ekar ihåligt så länge inte ens socialdemokratiskt styrda kommuner förmår leva upp till detta i sin roll som arbetsgivare. Dels för att det på sina håll i praktiken skulle innebära rätt till heltidsarbetslöshet.

Om socialdemokraterna menade någonting med kravet vore det bättre att sätta press på partivännerna i kommunerna än att skriva till intet förpliktande debattartiklar. Det är också framför allt på kommunal nivå den jämställdhetsbudgetering som duon aviserar på riksnivå verkligen skulle kunna göra skillnad. Det är där man behöver fundera över exempelvis hur mycket pengar som läggs på fritidsaktiviteter som i huvudsak utnyttjas av det ena könet respektive det andra.

När förskola, fritidsverksamhet och äldrevård inte fungerar är det i huvudsak kvinnor som får betala priset. Brister inom välfärden är inte bara en resursfråga utan också ett symtom på undermåligt arbetsgivaransvar. Socialdemokraterna borde börja där. Se till att erbjuda kommunalt anställda kvinnor rimliga villkor så att verksamheten kan bli bättre. Därefter ligger bollen hos individerna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.