Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Hanne Kjöller: Många frågor i spår av svensk terroristjakt

Under SVT:s extrasändning på söndagseftermiddagen intervjuades den före detta terrormisstänkte 22-åringens advokat, Ola Salomonsson. Han sa att det funnits fog för Säpos agerande och att han inte ville medverka till någon jakt på syndabockar.

Säpo är, föga förvånande, inne på samma linje. Beskedet från presschef Fredrik Milder i ”P1-morgon” var att allt gått rätt till. Han fick visst eldunderstöd av Advokatsamfundets Anne Ramberg som uttryckte sitt ogillande mot dem som uttalat sig ”fördomsfullt” om säkerhetspolisens arbete.

Varken medier eller allmänhet har full insyn. Kanske var det rätt att höja hotbildsnivån, gå ut med rikslarm och skicka i väg Nationella insatsstyrkan. Men journalisternas uppgift är ju inte att okritiskt vidarebefordra dessa besked, utan i stället att fråga sig: Kan det vara på något annat sätt?

Att Säpo inte kan – eller vill – svara på mediernas frågor kan i ett land med en fri press inte betyda att journalisterna ska sluta ställa dem. Så här kommer några av mina:

1. Har verkligen polisen (inklusive säkerhetspolisen) använt alla öppna källor för informationsinhämtning innan man vänder sig till lagstiftaren med krav på att få avlyssna och övervaka mer? Den syrier som tidigare i år dömdes i Södertörns tingsrätt till fem års fängelse för folkrättsbrott hade lagt ut sin egen torterarfilm på Facebook. Men det var inte Säpo som upptäckte honom, utan en bekant som efter en personlig fejd tipsade polisen. Hur många fler sådana fall kan tänkas finnas?

2. Transkribering av arabiska namn är, såvitt jag förstått, inte det lättaste. Om den 22-åriga mannens namn har passerat genom flera olika länders säkerhetstjänster kan det vara svårt att hitta ”rätt” stavning och därmed få relevanta träffar på nätet och i  Migrationsverkets databas. Men om det är någonstans kompetensen borde finnas för att hitta alternativa arabiska stavningar så är det väl hos Säpo?

3. Rättssystemet har nu förklarat 22-åringen fri från alla misstankar. Hur kommer det sig att hans advokat väljer att ta polisen, snarare än sin klient, i  försvar? På frågan om han blev förvånad över frisläppandet svarar han: ”Jag förstod att det stod och vägde”. Och hur kommer det sig att Anne Ramberg inte reagerar över att en advokat på ett sådant sätt misstänkliggör sin egen klient?

4. Polisen har en urusel historia när det gäller att erkänna sina egna misstag. Tvärtom har vi gång på gång sett hur myndigheten gör sitt bästa för att sopa igen spåren efter sina egna övertramp och tillkortakommanden (romregistret, statistikfiffel med mera). Varför ska vi tro på uppgifterna om att allt skulle ha gått rätt till denna gång?

Jag förstår poängen med att vi har en säkerhetspolis. Jag förstår också att Säpo inte alltid kan berätta allt och att vissa underrättelseuppgifter måste förbli hemliga. Men problemet denna gång är inte i första hand att vi inte fått veta allt. Det är att den berättelse vi fått inte går ihop.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.