Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Hanne Kjöller: Med ny kavaj och gamla lösningar

Riktigt hur Ebba Busch Thor lyckades smita ut och göra entré två gånger har jag inte lyckats lista ut. Sekunder efter att hon blivit vald till ledare för Kristdemo­kraterna äntrade hon under stående ovationer scenen från bänkraden närmast. Några minuter skred hon, under ett ljud- och ljusspektakel, nedför trapporna mot podiet likt en amerikansk presidentkandidat.

Under den välregisserade andra promenaden genom det skrala, bleka folkhavet skakade hon händer med några i bänkraderna. De såg mer förvånade än amerikanskt saliga ut.

Det blev en krasch mellan den färgstarka, unga partiledaren i orange kavaj och partiets alla grå företrädare tillresta från en tämligen oglamourös kommunalpolitisk vardag.

Men sedan gick det bättre. Ebba Busch Thors installationstal var mäster­ligt både sett till tonfall, fram­förande och retorik. Den berättelse som inte minst vi ledarskribenter brukar efterlysa lyckades hon leverera. Ebba Busch Thor kan konsten att berätta en historia. Haken är bara att den inte går ihop.

Å ena sidan sjunger hon självförsörjningens lov: ”Det är välfärd i sig att ha ett jobb”. Å andra sidan vägrar hon att prata om den målkonflikt som uppstått i vårdnadsbidragets spår.

Vid pressträffen efteråt säger hon att vårdnadsbidraget inte är ett hinder för ett långt och aktivt arbetsliv. Nej, inte i teorin kanske. Men facit från reformen visar att det är precis vad den har blivit. Invandrarkvinnor med flera barn blir fastlåsta hemma under så många år att utanförskapet cementeras. Deras barn, som kanske levt större delen av livet i Sverige men som inte gått i förskolan, kommer till sin första skoldag utan att kunna ett ord svenska.

Ebba Busch Thor hade kunnat säga att hon ser hur den vällovliga ambitionen om mer tid för barnen slagit snett. Hur den i stället för att utjämna skillnader i livsvillkor permanentar dem. Och hur barnen till invandrade föräldrar får betala priset genom att de kommer till skolan sämre rustade än de barn som fått bekanta sig med språket genom ett par år i förskolan.

Att inte erkänna målkonflikten och att därmed inte ha några skarpa förslag för vad man kan göra åt den är ett val. Och det är ett val som visar att Kristdemokraterna är ett parti som till skillnad från nästan alla andra inte ser detta med att utjämna skillnader som en av politikens huvuduppgifter.

För övrigt lät det ungefär som det brukar när kristdemokrater sammanstrålar. Det fräschaste inslaget var den brandgula kavajen. Den gamla siffer­exercisen kring abortveckor förefaller ha ställts på pause. 12, 18, 21 och 22 har ersatts av siffran 4 – och då handlar det inte längre om graviditetsveckor utan spärren till riksdagen.

Sannolikt var det därför så många ombud pläderade för att den tidigare journalisten, och nu EU-parlamentarikern, Lars Adaktusson skulle väljas in i partistyrelsen. Andra namn lyfter förvisso också fram, men då handlade det mer om politisk profil alternativt geografisk hemvist.

Argumenten för att Adaktusson skulle beredas en plats handlade om hur väl han lyckats med sin personvalskampanj samt hur han genom sitt kändisskap skulle kunna attrahera nya väljare till partiet.

Adaktusson fick sin stol. Sammantaget efter Kristdemokraternas riksting framträder bilden av ett parti som vinnlägger sig mer om förpackning än innehåll. Det är med rätt belysning, knallfärgade kavajer och tevekändisar som partiet ska attrahera. Inte med ett innehåll som tar hänsyn till en reell politisk verklighet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.