Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

När brottslingar ljuger om sin ålder

Det blev fällande dom och två års fängelse för de två asylsökande män som våldtagit en pojke som förmodas vara 12 år. Den springande punkten har varit männens ålder.

Alla tre har sökt asyl som minderåriga. Den enda som tycks vara det är den våldtagna pojken. Personal vid boendet för ensamkommande barn berättar tämligen unisont om en pojke som ännu inte kommit i puberteten.

Gärningsmännens ålder är mer oklar. En av de förhörda anställda bedömer att båda varit i 20-årsåldern. En annan skattar den ena till drygt 20 år och den andra till strax under 30.

Skillnaden mot vad de själva vid huvudförhandlingen uppgivit, 15 respektive 17 år, är dramatisk. Rätten konstaterar att ingen av dem är trovärdig.

Domstolen nöjer sig, med starkt stöd från Rättsmedicinalverket, med att konstatera att båda två är över 18 år. Det betyder att de får en straffrabatt de inte skulle ha erhållit om de i stället bedömts fyllda 21, vilket de kanske – eller kanske inte – är.

Man skulle förstås önska att man visste den exakta åldern. Men det vore värre att döma 19-åringar som om de vore 21, än att döma 21-åringar som om de vore 19. Finns tveksamhet så ska domstolen lägga sig i det lägre åldersspannet.

Glädjande är dock att rätten inte okritiskt svalt gärningsmännens egna uppgifter utan vinnlagt sig om att göra en samlad bedömning. Den ambitionen hade förvisso även Svea hovrätt i målet mot de unga våldtäktsmännen vid Fåfängan i Stockholm. Men viktningen blev märklig då man i praktiken underkände den åldersbestämning som gjorts av två av dem i samband med en tidigare rättslig prövning i Tyskland.

I båda domarna konstateras att det saknas vägledning från Högsta domstolen om vilka beviskrav som ska tillämpas rörande den tilltalades ålder. Så kan vi inte ha det.

Och inte heller kan vi ha ungdomsboenden där barn som ännu inte kommit i tonåren delar rum med fullvuxna karlar. De moderata kommunalråd som i måndagens SvD argumenterar för att Migrationsverket bör göra en åldersbestämning direkt, i stället för i slutet av asylprocessen, har förstås helt rätt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.