Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hanne Kjöller: När cykloper skriver recensioner

Det finns lika många sätt att tolka en text som det finns läsare. Av det följer att en och samma bok kan höjas till skyarna eller sänkas till avgrunden beroende på vem det är som fäller omdömet.

Inom kritikerkåren brukar dock recensenterna ligga närmare varandra än de spridda rösterna i twitterkören. Det beror, förmodar jag, på att den som har till uppgift att recensera böcker helt enkelt är proffs på att bedöma sådant som berättarteknik, språk, djup och vad verket eventuellt säger om samhället eller vad det innebär att vara människa.

En kritiker har rätt – ja, rentav skyldighet – att vara subjektiv. Därför är per definition ingen recension fel även om kritikerkolleger i andra medier i huvudsak kommit till helt andra slutsatser.

Således står det Patrik Svensson fritt att i Sydsvenskan såga Anna-Lena Lodenius bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa”. Det är sättet han gör det på som är bekymmersamt.

Av artikeln får läsarna veta mer om recensenten – och hur han vill framstå – än om Lodenius bok. Svensson tycks i huvudsak ilsken över fyra saker:

1. Att Lodenius inte har skrivit samma bok som nazismforskaren Heléne Lööw. Medan Lööw drar i efterkrigstidens fascistiska och nazistiska trådar i Sverige skriver Lodenius om Europas populistpartier i just termer av populism.

2. Att Lodenius använder samlingsbegreppet ”högerpopulistiska” partier medan Svensson ser ”högerextrema” som det korrekta.

3. Att Lodenius har mage att jämföra högerpopulister med vänsterpopulister som Syriza och Podemos.

4. Att Lodenius i det avslutande kapitlet ”Motmedel” kommer till andra slutsatser än Svensson om det bästa sättet att motarbeta högerpopulismen.

För dessa fyra ”feltänk” ska Lodenius dö. Nä, så skriver förstås inte Svensson. Cykloper dödar inte. De smädar. Följaktligen ska Lodenius misstänkliggöras för att gå SD:s ärenden. Detta är straffet för att ha rört sig utanför Svenssons åsiktskorridor.

Följaktligen är boken, enligt Svensson, inte bara ”ett skämt” utan också obehaglig. Ty en stor grupp borgerliga ”som i tysthet velat närma sig Sverigedemokraterna” kommer att välkomna boken ”med jubel”.

Se där en recension i cyklopernas land.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.