Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ständigt denna omorganisation

Polisens omorganisation har blivit en projektionsyta för allt missnöje ibland de anställda. Men nu får det snart vara färdigältat, skriver Hanne Kjöller.

Rikspolischefen Dan Eliassons besked i Ekot lördagsintervju att han ämnade runda regeringen och anställa 700 personer utöver budget fick stort genomslag i medierna. Men det finns betydligt mer i inslaget att kommentera. Som exempelvis den ständigt debatterade omorganisationen.

Det har funnits problem, medgav Eliasson. Ett har varit att det dröjt så länge med att rekrytera första linjens chefer.

Men omorganisationen, och Dan Eliasson personligen, har alltmer kommit att bli projektionsyta för allt missnöje inom polisen. Även missnöje som släpat med från den gamla organisationen. Proppen har gått ur. Debatten är nu öppen och högljudd. Saklig är den däremot inte.

Lisa Reventberg är en av de polisinspektörer som figurerat flitigt i medierna. I en debattartikel i Metro skriver hon under rubriken: ”Dan Eliasson är det största hotet mot säkerheten i Sverige”. Hon ondgör sig bland annat över polisernas usla löner, obefintlig löneutveckling och orimliga arbetstidsavtal. Okej. Så lönerna och arbetstiden var så mycket bättre för drygt ett år sedan?

Vidare påstår hon att polisen behöver mer pengar men att det ”är något rikspolischef Dan Eliasson aldrig kommer att be om, eftersom han är tillsatt enbart för att spara pengar.” Och detta alltså sagt om en verksamhet som de senaste tio åren fått sina anslag uppräknade på ett sätt som andra myndighetschefer bara kunnat drömma om.

När vi kommer igenom den här omorganisationen, säger rikspolischefen i Ekointervjun, kommer vi ha bättre förutsättningar. Om personaltappet inte blir alltför stort och om poliserna slutar älta omorganisationen kan han få rätt.

En sak är i alla fall klar: Det finns ingen väg tillbaka. Ju fler som inser det desto snabbare kan transformationen gå. De poliser som vill vara kvar i yrket bör för sin egen skull sluta drömma sig tillbaka till en organisation som inte heller den fungerade särskilt bra.

Mycket kan man kritisera Dan Eliasson för. Men att göra honom ansvarig för att 21 myndigheter nu slagits ihop till en är både orättvist och fel.

Alla som genomlevt en omorganisation vet att det är bökigt. Att den sammanföll med en stor migrationsvåg, gränskontroller, oroligheter på asylboenden och ett utökat terrorhot har inte precis gjort saken lättare.

Men framtiden styrs inte bara av rikspolischefen utan beror också på i vilken mån poliser förmår sluta begråta ett beslut som de inte kan göra något åt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.