Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Hit hör varken judehat eller Israelkritik

Demokratiminister Birgitta Ohlsson brukar säga att Pride är ett lackmustest för ett lands sociala frihet. En lyckad regnbågsfestival betyder att medborgarna fritt kan visa sin identitet och leva sitt liv öppet.

Lördagens parad var på det stora hela en succé. Men när stockholmarna på Södermalmstorg, framtill dess glatt applåderande, fick syn på regnbågsflaggor prydda med den religiösa symbolen davidsstjärnan byttes hejaropen mot tystnad. I DN (3/8) berättar en av de judiska deltagarna att hon fick frågan ”Varför dödar ni palestinska barn?”

Att rasister, vänsterextremister och islamister hetsar mot judar går möjligtvis att förklara med att det frodas idioti i vissa politiska grupper. Det är fruktansvärt, men när publiken på landets största öppenhetsparty visar misstänksamhet mot judar vittnar det om ett mer utbrett problem.

Det borde vara självklart att varken den judiska församlingen eller enskilda individer ansvarar för det som händer 500 mil härifrån. Saklig kritik mot staten Israel är berättigad. Hets och hat mot den judiska minoriteten – antisemitism – är det inte.

Att judehat inte hör hemma i Pride­paraden står klart. Frågan är om Israel-kritik gör det. Det saknas inte anledningar att protestera: Den militära offensiven i Palestina är oförsvarligt brutal och mer än 300 barn har hittills mist livet. Lidandet måste stoppas.

Men att som ”Queers for Palestine” gorma ”Bojkotta Israel” i en regnbågsparad är okunnigt och förvirrat. Kontrasten mot RFSL:s ”Marching for those who can’t” var i lördags talande. På deras plakat kritiserades bland annat Rysslands förbud mot ”hbtq-propaganda” och Ugandas fruktansvärda övergrepp mot homosexuella.

Palestinska hbtq-personer riskerar, liksom ugandiska, fängelsestraff och misshandel. När man i Prideparaden skriker ”Befria Palestina”, borde alltså den naturliga fortsättningen vara ”… från Hamas homofobi!”

Varför man i Pridesammanhang ska bojkotta Israel, som i Mellanöstern är ensamt om sitt förbud mot diskriminering av homosexuella, är däremot oklart. Regionens största regnbågsfestival äger rum i Tel Aviv – i årets deltog 100 000 personer. Israel lär, ironiskt nog, klara Ohlssons lackmustest.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.