Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Högerextremism: Farligt att blåsa upp nazistegon

Signerat – Hanne Kjöller.

Under rubriken ”Stoppa nazikåren, Reinfeldt” uttrycker Petter Larsson sin oro för det högerextrema våldet och kritik mot att polis och regering gör för lite (Aftonbladets kultursida 14/3). Därtill visar han förståelse för att ”de demokratiska rörelserna själva måste värja sig mot angrepp”. Larsson fortsätter: ”Jag är rädd att det då inte alltid räcker med icke-våldsmetoder”.

I Kärrtorp, skriver Larsson, var poliserna för få. Och i Malmö kom de för sent. Okej, jag är med så långt. Men efter ett 2000-tal med Göteborgskravaller och urartade Reclaim-arrangemang där vänstervåldet förklarats med polisens närvaro ter sig polisvurmen tämligen otippad.

Om regeringen kunde leverera en politisk offensiv mot högerextremismen så skulle grupper som Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten lägga huvorna på hyllan, avslutar Larsson. Yeah right. Våldsvänsterns historia visar att nazister ingalunda är en förutsättning för att luvorna ska åka fram.

Nazismen ska inte relativiseras. Och våldsinslaget inte förringas. Med sitt ondskefulla idéarv står ideologin i en klass för sig. Men det finns heller inget skäl att bagatellisera den luvförsedda vänsterns egen fäbless för våld. Eller att låtsas som att de autonoma effektivt bekämpar nazisterna. Daniel Poohl, chefredaktör på Expo, talar om att de snarare triggar varandra.

Man måste kunna hata och frukta nazismen, utan att överdriva dess utbredning. Enligt Daniel Poohl är det svårt att avgöra om anhängarna blivit fler eller färre. Det som däremot står klart är att aktiviteten ökat.

Enligt medieuppgifter var det ett 30-tal nazister som gick till attack i Kärrtorp. När Svenska motståndsrörelsen arrangerade en demonstration på Kristallnattens minnesdag hade organisationen, enligt Expo, skrapat ihop runt 80 anhängare.

Det är förfärligt att svenska nazister mitt i Stockholm demonstrerar på Kristallnattens minnesdag. Och det är förfärligt att högerextrema attackerar fredliga demonstranter. Men gör vi inte denna till synes lilla grupp, med vad det verkar marginaliserade individer, lite större och viktigare än den är om vi utmålar den som ett hot mot det demokratiska samhället?

Svenska nazister har flera mord på sin blodbestänkta meritlista. Så visst utgör de ett hot mot individer. Men det gör också den organiserade brottsligheten, kriminella mc-gäng och vänsterextrema.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.