Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Homohat är globalt och lokalt

På Prideparader finns en sektion som vill påminna om dem som inte kan delta: ”Marching for those who can’t”. Tyvärr lär den delen av festivalerna växa. Samtidigt som enkönade äktenskap legaliseras i många länder blir exemplen på brutala förbud mot homosexualitet allt fler.

Uganda är ett av skräckexemplen. Där nöjer man sig inte med att förbjuda ”homosexuella handlingar” – själva kärleken är kriminaliserad. Straffskalan innehåller livstids fängelse.

Även Indien hindrar nu sina medborgare från att välja partner. Sedan december förra året är enkönade förhållanden återigen förbjudna. Det är ovärdigt 2014.

Och lagrummet är i internationell kontext uråldrigt – det infördes under kolonialväldet. Ibland låter det som att detta är orsaken till eländet. Men en gammal lag stiftad i ett tidigare statsskick behöver inte per definition vara daterad. Exempelvis har även det svenska censurförbudet från 1766 års regeringsform mer eller mindre behållits, inte med hänvisning till att kung Adolf Fredrik var mäktig, utan till att det råder en bred konsensus om att det fortfarande håller.

Däremot bestraffas inte längre homosexualitet i Sverige. Författningar behöver ständigt ses över eftersom de ska avspegla samtiden.

1800-talsimperialismen är en populär syndabock för allt möjligt. I Zimbabwe har president Mugabe sagt att homosexualitet är en ”vit sjukdom” som kom med den brittiska kolonialismen. Men homosexualitet är inget europeiskt påhitt. Inte heller kan den homofobi som i dag finns i de forna kolonierna förklaras med att den är importerad, vilket ibland påstås i väst. Indien blev självständigt 1947 och att skylla anti-gaylagen på britterna är att omyndigförklara det indiska folket. Även de afrikanska länderna måste ställas till svars. Det finns ingen rimlig förklaring till varför stater som bryter mot människorättskonventionerna inte ska kunna ta ansvar för detta.

Bilden av vita medelålders män som lurar en korkad urbefolkning (och dess barnbarnsbarn) att förfölja homosexuella är falsk och passar inte ens i en Tintinserie.

I stället går stridslinjen mellan verklighetsfrånvänd konservatism och modernisering. Detta måste erkännas. Det är svårt att skapa möjlighet för fler att marschera i framtidens Pridetåg om man inte fattar varför de är portade i dagens.

Fotnot: Den här artikeln har tillfogats en rättelse.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.