Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 01:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/hur-lange-har-s-rad-att-vanta/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Hur länge har S råd att vänta?

Signerat – Håkan Boström.

I dag är LO:s nyvalde ordförande – Karl-Petter Thorwaldsson – gäst i Ekots lördagsintervju. Han lär inte kunna undgå den känsliga frågan om vinster i välfärden. LO-kongressen körde så sent som i våras över sin egen ledning och krävde vinstförbud. Det kan få återverkningar. Socialdemokratins toppar lär bäva inför tanken på en upprepning av revolten på partiets kongress nästa år.

För om vinstfrågan är brännande för LO-toppen är den glödhet för S-ledningen. Stefan Löfven har upprepade gånger gjort klart att han inte vill se något vinstförbud. I stället är det kvaliteten som ska säkras, vilket indirekt ska begränsa vinsterna. Det är i princip samma hållning som S-ledningen hade inför partikongressen 2009. Den gången rättade ombuden in sig i leden, om än efter en del knorrande. Frågan är bara om samma nummer kan upprepas på kongressen våren 2013 – ett och ett halvt år efter att Carema blivit synonymt med vanvård.

I sak finns det skäl att se över dagens regelverk. Kritiken sträcker sig långt in i borgerliga väljargrupper, och det är knappast rimligt att vinstmarginalerna i skattefinansierade skolor och äldreboenden ska vara högre än på ”riktiga” marknader. Välfärdstjänster skiljer sig från andra tjänster och till och med Svenskt Näringsliv har efterlyst ett starkare konsumentskydd.

Reglering är dock inte detsamma som förbud. Det vore en mardröm för Stefan Löfven att behöva försvara ett sådant i valrörelsen. Det skulle innebära krig med näringslivet. S-ledarens pragmatiska profil skulle gå om intet. Allianspolitiker skulle kunna peka på hotet om nedläggning av en mängd skolor och äldreboenden, inte minst i Stockholmsregionen.

Löfven litar möjligen på sina inpiskares förmåga. Men finns verkligen tiden för S att vänta till april 2013 med att sätta ned foten i frågan? Sannolikheten är i så fall stor att alliansen hinner före med ett eget regleringsförslag. Det skulle ställa S inför fait accompli: Antingen acceptera huvudmotståndarens linje och tappa initiativet, eller lägga ett radikalare förslag och riskera att skrämma bort medelklassen i valet 2014. Att avvakta är aldrig gratis.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.